Članak

Mahmuljin: Komandant nije mogao prikriti zločin

22. Februara 2017.16:37
Svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je Odred “El-Mudžahidin” imao zarobljenike, ali ne zna da li je o njima bio obaviješten komandant Trećeg korpusa Armije BiH (ABiH).

U nastavku svjedočenja na suđenju za zločin počinjen na području Vozuće (općina Zavidovići), Ekrem Alihodžić je kazao da ne zna da li je Odred “El-Mudžahidin” zarobio te ratne zarobljenike ili je to učinila druga jedinica.

Svjedok je prokomentarisao da mu je bilo primjereno da se zarobljeni razmjene.

Na upit da li je o zarobljavanju 11 neprijateljskih vojnika obavijestio komandanta, svjedok, koji je tada bio visoki oficir u Trećem korpusu, odgovorio je da ne zna.

“On je morao da zna kroz sistem rukovođenja i komandovanja. Pretpostavljam…”, dodao je svjedok, pojasnivši da je on bio dužan da o svim zarobljenim informiše komandanta.

Na pitanje Odbrane da li je komandant bio upoznat sa svim informacijama, svjedok je odgovorio “sigurno da nije”. Negativno je odgovorio i na pitanje Odbrane da li su informacije koje je prenosio komandantu bile i o počinjenju ratnog zločina od pripadnika ABiH.

Svjedok je ustvrdio: “Toga nije bilo”.

Komandant Trećeg korpusa ABiH Sakib Mahmuljin je optužen jer nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića.

Svjedok je potvrdio kako komandant nije mogao narediti da se prikrije neko krivično djelo.

Na upit da li je Odred “El-Mudžahidin” počinio neko krivično djelo, svjedok je odgovorio da je riječ o složenom pitanju.

“Jedno su korpusi i ljudi unutar, a drugo teritorija i veza subjekata”, kazao je svjedok, čije je svjedočenje zbog vremenskog ograničenja prekinuto.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. mart.

Albina Sorguč