Članak

“Silos”: Niko se nije žalio na maltretiranje

16. Februara 2017.13:36
Na suđenju osmorici optuženih za zločine počinjene na području općine Hadžići, dva svjedoka Odbrane Šerifa Mešanovića su izjavila da nisu vidjeli maltretiranje zatvorenika u zatvoru “Krupa”.

Ahmed Čović je kazao da je u drugoj polovini 1992. godine dobio poziv za angažovanje u Teritorijalnu odbranu (TO) te je raspoređen kao čuvar u zatvoru “Krupa”.

Naveo je da je upravnik zatvora bio Šerif Mešanović, a Ibro Hasić komandir straže. Pojasnio je da je bilo između 35 i 40 zatvorenika.

“Sa Šerifom sam obavio razgovor, rekao mi je kako se treba ponašati i nastupati, da sve bude po protokolu i zakonu. Imali smo upute kako da se ponašamo prema zatvorenicima”, ispričao je svjedok.

Govoreći o ishrani, napomenuo je da je kod kapije bila kuhinja i da su svi jeli istu hranu. Također je kazao da je u zatvoru bila medicinska sestra, kojoj su se zatvorenici obraćali za pomoć, a kod doktora su išli u Tarčin.

Naveo je da su zatvorenici tražili da izlaze napolje i dobrovoljno su se javljali da cijepaju drva i rade druge poslove.

“Za vrijeme mog boravka, nisam vidio da je neko maltretiran od zatvorenika. Niko se meni nije žalio”, izjavio je on.

Svjedok je rekao da su zatvorenici iz “Krupe” prebačeni u “Silos”, te je od zatvorenika Bore Ljubića saznao da su im se uvjeti boravka poboljšali.

Za zločine počinjene nad zatočenicima u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, Tužilaštvo BiH tereti, osim Mešanovića, Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića i Nermina Kalembera. Oni su, prema optužnici, obavljali funkcije u civilnoj, vojnoj i policijskoj vlasti.

Halid Mujaj je posvjedočio da je u augustu 1992. iz TO-a Gradac (općina Hadžići) raspoređen na dužnost komandanta kasarne “Krupa”. Pojasnio je da su tu bila dva objekta u kojima su bili zatvorenici, te da taj dio nije bio u njegovoj ingerenciji.

“Vanjsko obezbjeđenje je bilo pod mojom ingerencijom. Kad je u pitanju zatvor, nisam imao ingerencije. Zatvor je funkcionisao pod komandom Šerifa Mešanovića. On je, po mojim saznanjima, bio pod komandom brigade”, objasnio je svjedok.

Mujaj je napomenuo da su svi u “Krupi”, uključujući i zatvorenike, dobijali istu hranu.

Vidio je, kako je kazao, zatvorenike kako su cijepali drva koja su koristili za vlastite potrebe.

“Povređivanje zatvorenika zbilja nisam vidio. Nisam dobio informaciju da ih je neko maltretirao. Tragove nasilja na njima nisam vidio”, izjavio je on.

Suđenje se nastavlja 23. februara.

Emina Dizdarević Tahmiščija