Članak

Planojević: Čovjek zamotan u deku

16. Februara 2017.16:57
Svjedok Tužilaštva BiH kazao je da je učestvovao u zakopavanju tijela dvojice zatvorenika iz “Rasadnika” (općina Rogatica).

Šemso Vatreš je izjavio da je optuženi Planojević izvodio zatvorenike na ispitivanje kod upravnika Vinka Bojića. Prema svjedoku, Brane Planojević je bio zamjenik upravnika.

“Čim je došao Vinko za upravnika, počela su ubistva. Prvo je ubijen Himzo Branković. Došao je Brane na vrata i zovnu Himzu. On se javio i pošao da uzme jaknu. Rekao mu je da mu neće trebati. Nije se više vratio”, ispričao je svjedok.

Kako je istaknuo, Vinko je njemu i još jednom zatvoreniku kazao da ukopaju Brankovića.

“Čovjek zamotan u deki. Samo noge vire, sve je to krvavo… Mi smo zakopali”, izjavio je Vatreš, dodavši da je zakopao i Bećira Ćutahiju, koji je također izveden i ubijen.

“Isto ubijen u sobi ‘klaonica’. Odveo i njega Brane”, rekao je svjedok.

Prema svjedoku, izvedeni su Nail i Adil Mušović i čuli su se pucnji, ali ne zna ko ih je ubio.

“Brane je morao raditi šta je on htio, jer je i njega ‘bio’ kao i mene”, pojasnio je svjedok, dodavši da je Brane morao raditi sve što mu je naredio Vinko.

Svjedok je napomenuo da njega lično nije Brane nikad ispitiva niti udario ali ga je vodio na obavljanje radova. Planojević je kazao da je svjedok sve rekao kako jeste. Vatreš je kazao da je u “Rasadniku” bilo i seksualnog nasilja.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Planojević je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u ubistvima i mučenjima te pomagao u silovanju zatočenika u poljoprivrednom dobru “Rasadnik”. Optužen je da je bio zamjenik upravnika u “Rasadniku” i stražar.

Druga svjedokinja je bila F.K., s čijeg dijela svjedočenja je javnost bila isključena. Svjedokinja je rekla da je Planojevića upoznala u logoru, istaknuvši da je on iz prostorije izveo Himzu Brankovića na ispitivanje kod upravnika.

Prostorija u kojoj su ljudi ubijani, prema svjedokinji, zvala se “klaonica”.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. februar.

Albina Sorguč