Članak

Miletić: Neslaganja o zakonitosti prisluškivanja

16. Februara 2017.15:59
Na suđenju suspendovanoj sutkinji Suda BiH Azri Miletić, Tužilaštvo BiH je uvelo 50-ak materijalnih dokaza kojima nastoji dokazati njenu korumpiranost.

Tužilac Džermin Pašić u dokaze je uveo niz izvještaja, transkripata i CD-ova o posebnim istražnim radnjama. Dokazi se odnose na ranije prikazane prisluškivane razgovore i snimke Miletićke, svjedoka, kao i Senada Šabića i Rame Brkića, koji su takođe optuženi u ovom predmetu, ali su u bjekstvu.

Odbrana je istakla prigovor na sve ove dokaze, ocijenivši da su nezakoniti.

“Prigovaramo na zakonitost svih posebnih istražnih radnji. Smatramo da tužilac mora uložiti sve naredbe Suda BiH za sprovođenje ovih radnji kako bi Sud mogao cijeniti zakonitost dokaza”, rekla je braniteljica Jesenka Rešidović.

Tužilac Džermin Pašić je kazao da će naredbe Suda uložiti kao dodatne dokaze, jer nije mogao predvidjeti da će Odbrana na to prigovarati.

Na konstataciju Odbrane da prigovor nezakonitosti ovih dokaza ističu još od hapšenja optužene, Tužilaštvo je odgovorilo da su takvi prigovori već riješeni prije suđenja.

Odbrana je uzvratila da nisu riješeni, već da je odluka o tome da li su prisluškivanja bila zakonita ili ne, ostavljena za kasniju fazu.

“Dostavio sam sve naredbe sudiji za prethodni postupak… Naredbe su navedene u optužnici, a ja ću ih, naravno, izvesti kao dodatne dokaze kako bih osporio ove navode Odbrane”, rekao je Pašić.

Rešidović je insistirala da tužilac mora odmah izvesti sve dokaze, ocijenivši da to kasnije neće moći uraditi s obzirom da postoji mogućnost da Odbrana odluči da uopšte ne izvodi svoje dokaze. Tužilac Pašić se nije složio, kazavši da se dodatni dokazi izvode na navode Odbrane, a ne na dokaze.

Sudija Biljana Ćuković je rekla da će dozvoliti Tužilaštvu da kasnije uvede naredbe, a da će, ukoliko to ne učini, Sud naložiti da one budu uložene.

Miletić se sudi za primanje dara s ciljem osiguranja povoljnog ishoda u postupku koji je vođen protiv Brkića i drugih.

U materijalne dokaze Tužilaštvo je uložilo i set dokaza o pretresima i oduzimanju predmeta od Miletićke, Šabića, Brkića te svjedoka u ovom predmetu. Tužilaštvo je uložilo ukupno oko 90 materijalnih dokaza.

Odbrana se protivila uvođenju dokaza koji se odnose na Šabića i Brkića jer, kako je navela Rešidović, Odbrana nije u mogućnosti da ispita njihovu autentičnost.

O svim uloženim prigovorima sudija Ćuković će se, kako je napomenula, izjasniti u presudi.

Nastavak suđenja je 2. marta, kada će Tužilaštvo uložiti i oduzete predmete te saslušati posljednju predloženu svjedokinju.

Marija Taušan