Članak

Babić Ljuban i ostali: Kontakti sa svjedocima

6. Februara 2017.12:22
Na ročištu za kontrolu pritvora Milenku Babiću i Milenku Brčinu, optuženima za zločine počinjene u Bosanskom Novom, svjedoci su govorili o uticaju koji je na njih vršen u ovom predmetu.

Odbrana Milenka Babića zatražila je da pritvor bude zamijenjen nekom drugom mjerom, napomenuvši da optuženi nije kontaktirao svjedoka Bekira Alića.

Optuženi je rekao da je njegov prijatelj kontaktirao svjedoka. Prijatelju je, kako je naveo, više puta naglasio da ne spominje njega lično.

Babić je kazao da je prijatelju rekao kako bi mu dobro došlo da sazna ime ženske osobe “koju je spasio od silovanja”.

Alić je ispričao kako ga je polovinom novembra prošle godine nazvao poznanik i pitao ga da li bi se sastao s optuženim Babićem, koji “ima želju da mu kaže nešto što (svjedok) ne zna”.

Svjedok je rekao da je toj osobi kazao da bi htio saznati od optuženog gdje su zakopana tijela.

Nakon nekoliko dana, Aliću je, kako je rekao, ta osoba javila da optuženi to ne zna, ali da bi želio da se nađe sa svjedokom, te da nađe djevojku koju je Babić “spasio od silovanja”.

Na pitanje da li se osjećao kao da neko vrši uticaj na njega, Alić je odgovorio da je to shvatio kao pokušaj manipulisanja i da je zbog toga kontaktirao Tužilaštvo. Alić je u ovom predmetu svjedočio početkom decembra prošle godine.

Tužilaštvo i Odbrana Milenka Brčina su napomenuli da ostaju kod prijedloga koje su naveli u pisanom podnesku.

“Nisam išao prijetiti jer imam djecu, kojoj sam potreban svaki dan”, kazao je optuženi Brčin.

Na ročištu je saslušan i Dragan Balaban, koji je ispričao kako je u novembru prošle godine njegovog zeta autom povezao Milenko Brčin i rekao mu: “Vidiš ti šta oni sve napraviše.”

Balaban je izjavio da se to odnosilo na njega i dvojicu Kenjala. Sud BiH je u junu 2016. osudio Stojana Kenjala, Zorana Kenjala i Dragana Balabana na ukupno 19 godina zatvora, nakon što je prihvatio sporazum kojim su priznali krivicu za ubistva, prisilna preseljenja te mučenje Bošnjaka u zaseocima Alići i Ekići (općina Bosanski Novi).

Balaban je naveo da je optuženi njegovom zetu kazao kako su se “njih 13 dogovorili” da će uništiti svjedoka. Balaban je rekao da mu Brčin nije lično upućivao prijetnje.

Za progon, ubistva i druge zločine u Bosanskom Novom optuženi su Ljuban Babić, Ranko Balaban, Rajko Karlica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Milenko Babić, Ostoja Balaban, Ratko Goronja, Nikola Reljić, braća Dragan i Ranko Baltić, Miroslav Kapetanović i Ranko Grab.

Tužilaštvo BiH ih tereti, između ostalog, da su kao pripadnici vojske i policije 22. juna 1992. došli u Aliće i Ekiće, gdje su ubili 24 osobe.

Sud će odluku donijeti naknadno.

Lamija Grebo