Članak

Dragičević i drugi: Vojnici doveli civile u školu u Prelovu

3. Februara 2017.17:14
Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako je vidio civile dovedene u školu u Prelovu (općina Višegrad) i kako je, po naredbi, nakon njihovog odlaska zapalio njihove dokumente i odjeću.

Svjedočeći putem videolinka iz Beograda, ST-1 je izjavio da je predveče 27. februara 1993. godine vidio kako do škole u Prelovu dolaze kamion i dva vozila.

“Kada su otvorili stranicu, kao da sam vidio civile, njih oko 20”, rekao je ST-1.

On je naveo da je među vojnicima koji su stigli prepoznao Milana Lukića, Miodraga Mitrašinovića, Olivera Krsmanovića, Petka i Bobana Inđića, Obrada i Novaka Polugu, Radojicu Ristića, Šekarića zvanog Pive i druge.

Za otmicu 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993. godine, koji su ubijeni na području Višegrada, Tužilaštvo BiH tereti Luku Dragičevića, Bobana Inđića, Obrada i Novaka Polugu, Dragana Šekarića, Olivera Krsmanovića, Petka Inđića, Radojicu Ristića, Vuka Ratkovića i Miodraga Mitrašinovića.

Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Boban Inđić komandir Interventne čete ove brigade, dok su ostali optuženi bili pripadnici Interventne čete ili Prve čete Prvog bataljona Druge podrinjske lake pješadijske brigade VRS-a.

Milan Lukić je u Haškom tribunalu osuđen na doživotni zatvor zbog zločina u Višegradu. Ubistva putnika iz voza nisu bila obuhvaćena optužnicom.

ST-1 se prisjetio da su po dolasku u Prelovo civili istjerani iz kamiona i da su, noseći putne torbe, otišli u salu. Dodao je da su i vojnici bili u sali. Među civilima, kako je napomenuo, vidio je jednog vojnika u vjetrovci te osobu koja je radila na željezničkoj pruzi, u plavom odijelu.

“Čujem kako su ih tukli…”, kazao je on.

Svjedok je rekao da su civili iz sale “istjerivani kao ovce” i da su ih tukli kundakom po leđima. Prema njegovim riječima, pri izlasku su bili samo u donjem vešu, a neki i krvavi. Potom su se popeli u kamion.

On je istakao da mu je Milan Lukić kazao da očisti salu, a Boban Inđić dao gorivo da zapali odjeću civila. Naveo je da je u sali vidio odijela, prtljag te pasoše i lične karte. Izrazio je žaljenje što nije sačuvao lične dokumente civila, napomenuvši da je sve to zapalio “u tri ture”. Dodao je i da je čistio krv u sali.

Iste noći, posvjedočio je ST-1, vratio se Lukić i svađao s Krstom Papićem. Naglasio je i da je Papić “zvao Damjana i spominjao šta je Milan Lukić uradio”.

Na pitanje da li je saznao šta se desilo s civilima, svjedok je odgovorio da je čuo da su odvedeni na Mušiće i pobijeni.

Naveo je da se o ovom događaju pričalo naveliko, te da je imao saznanja da su civili bacani u Drinu, prvo u plićak, a nakon što rijeka nije mogla da “povuče”, bacali su ih sa stijene.

Dragičevićeva Odbrana je upitala svjedoka da li je čuo da se u razgovorima između Krste Papića i Damjana Mitrašinovića spominjao optuženi, na šta je on odgovorio: “Luku nisu spominjali.”

ST-1 se složio s Odbranom da lično nije vidio ništa u vezi s tijelima.

Unakrsno ispitivanje svjedoka prekinuto je zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženog Ratkovića, te će se termin nastavka njegovog ispitivanja naknadno objaviti.

Suđenje će se nastaviti 17. februara.

Lamija Grebo