Članak

Ukupno četiri godine za pljačku na autoputu

1. Februara 2017.16:52
Nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice, Danijel Kuzmić, Goran Janjuz i Željko Inđić osuđeni su na ukupno četiri godine zatvora zbog učešća u oružanoj pljački 617.000 konvertibilnih maraka na autoputu Banjaluka – Gradiška.

Kuzmić, nekadašnji uposlenik agencije “Sector Security”, osuđen je na tri godine zatvora, dok su suspendovani pripadnici Specijalne jedinice policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (SJP MUP RS) Janjuz i Inđić osuđeni na po šest mjeseci zatvora zbog učešća u oružanoj pljački u septembru 2015.

Kazne su im izrečene na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji su zaključili sa Republičkim tužilaštvom. Kuzmić, Inđić i Janjuz su priznali da su bili dio organizovane kriminalne grupe kojom je rukovodio specijalac Vladan Malić i čiji je cilj bila pljačka novca “UniCredit banke”.

Osim Kuzmića, Inđića i Janjuza, za pljačku novca terete se Malić i njegove kolege iz Specijalne jedinice MUP-a RS-a Goran Paraš i Aleksandar Popović, kao i Oleg Banda.

Iako su i ostali optuženi priznali krivicu u decembru prošle godine i nagodili se sa Republičkim tužilaštvom, ove sporazume je Okružni sud u Banjaluci odbacio jer se njima nije nalagalo vraćanje ukradenog novca.

Kuzmić, Inđić i Janjuz su se sporazumima obavezali da vrate dio novca koji im je pripao nakon pljačke.

Nastavak suđenja Maliću, Parašu, Popoviću i Bandi odgođen je do daljnjeg jer su njihovi advokati zatražili izuzeće Sudskog vijeća. Konačna odluka o tome da li će zahtjev biti prihvaćen ili ne, objaviće se nakon Opšte sjednice sudija Okružnog suda u Banjaluci.

Goran Obradović