Članak

Potvrđena optužnica za zločine u Sarajevu

27. Januara 2017.15:21
Sud BiH je sredinom januara potvrdio optužnicu protiv trojice bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) zbog zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom na području Sarajeva.

Prema optužnici, Senad Džananović zvani Glavoguz, Edin Gadžo zvani Kimun i Jasmin Erović su 1992. godine, s njima poznatim osobama, na području Alipašinog Polja i drugih sarajevskih naselja učestvovali u nezakonitom zatvaranju, ubistvima, silovanju, mučenju i nečovječnom postupanju prema civilima srpske nacionalnosti.

Civili su bili nezakonito zatvarani u zatočeničkim objektima na Alipašinom Polju.

“Kao posljedica njihovih radnji, nekoliko civila je ubijeno i gubi im se svaki trag, dok je desetine civila pretrpjelo teške fizičke i psihičke ozljede”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Iz Suda BiH je navedeno da su Džananović, Gadžo i Erović optuženi da su od aprila do augusta 1992. godine, sa nadređenim Jusfom Prazinom i Samirom Kahvedžićem, svjesno i voljno sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu.

Optuženi su da su zločin počinili kao kao pripadnici štaba Teritorijalne Odbrane „Stela“ i Specijalnih jedinica Armije RBiH.

Emina Dizdarević Tahmiščija