Članak

Dva predmeta prebačena na niže sudove

27. Januara 2017.15:46
Državni sud je dva predmeta za ratne zločine počinjene na području Konjica i Bosanske Krupe prebacio kantonalnim sudovima u Mostaru i Bihaću.

Predmet protiv bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Jasmina Vikovića, Vehdada Mrkaljevića, Izeta Kulaša i Mersudina Kablara, koje je Tužilaštvo BiH optužilo za zločin nad žrtvama hrvatske nacionalnosti nastanjenim u mjestu Orahovica (općina Konjic), prebačen je na Kantonalni sud u Mostaru.

Prema optužnici, oni su trojicu hrvatskih civila starije životne dobi odveli iz kuća i zatvorili u štalu, gdje su ih mučili i zlostavljali, usljed čega je jedan civil preminuo. Viković je, prema optužnici, drugu dvojicu ubio iz vatrenog oružja.

Kantonalnom sudu u Bihaću prebačen je predmet protiv Safeta Isakovića, Ibrahima Đulića i Nisveta Porića, koji su, kao bivši pripadnici ABiH, optuženi za zločin protiv ratnih zarobljenika na području Bosanske Krupe.

Tužilaštvo BiH tereti Isakovića, Đulića i Porića da su u julu 1995. godine, na lokalitetu brda Ćorkovača, iz vatrenog oružja ubili trojicu zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), od kojih je jedan bio ranjen.

Lamija Grebo