Članak

Gligorićeva Odbrana traži ukidanje presude za zloupotrebu položaja

26. Januara 2017.16:28
Odbrana bivšeg direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Tihomira Gligorića, koji je osuđen na godinu dana zatvora za zloupotrebu položaja, zatražila je od Vrhovnog suda Republike Srpske da ga oslobode krivice ili da obnove suđenje.

U septembru 2016. Gligorić je osuđen na godinu dana zatvora – nakon što je proglašen krivim da je koristio novac suprotno zakonima, te zloupotrebama položaja omogućio nezakonito isplaćivanje naknade za potrebe smještaja radnika – i naloženo mu je da namiri štetu od 264.000 konvertibilnih maraka.

Gligorićev advokat Siniša Đorđević je kazao da Vrhovni sud mora ukinuti ovu presudu jer prvostepena presuda sadrži brojne propuste.

“U prvostepenoj presudi nije rečeno ko je oštećen, a ako nema oštećenog, nema ni krivičnog djela. U obrazloženju presude se navodi da štetu mora namiriti budžetu Republike Srpske, dok je u optužnici navedeno da je oštećena Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove”, istakao je Đorđević.

On je dodao da očekuje da Gligorić bude oslobođen ili da se slučaj vrati na ponovno suđenje.

Gligorić je i sam iznio žalbu, kazavši da Okružni sud u Banjaluci nije obrazložio zbog čega je poklonio vjeru svjedocima koji su govorili da su ga upozoravali da čini krivično djelo.

“Iako su oni bili na rukovodećim pozicijama, nikada o tome da su me upozoravali nisu napravili pismenu zabilješku, a bili su dužni da to urade. To su osobe protiv kojih sam ranije pokretao disciplinske postupke i suspenzije, pa su imali razloga da lažno svjedoče”, pojasnio je Gligorić.

Prema njegovim riječima, u godišnjim izvještajima i planovima navođeno je svaki put koliko se para odvaja za iznajmljivanje stanova, i Vlada Republike Srpske je sve to znala i uvijek je usvajala izvještaje.

Dodao je da je na ovaj način smanjio troškove na sedam kapitalnih projekata na kojima su radili.

“U presudi je navedeno i da vratim novac. Kako da vratim kada nisam ništa uzeo?”, naglasio je Gligorić.

Tužilac Posebnog odjeljenja Republičkog tužilaštva Miodrag Bajić zatražio je da se žalba Odbrane odbije, rekavši da je presuda Okružnog suda donesena po zakonu i da je izrečena kazna u granici propisane.

Na početku ročišta Odbrana je zatražila izuzeće dvojice sudija, jer su učestvovali u prvostepenom postupku. Branilac Đorđević je kazao da su dvojica sudija ranije donijela odluku kojom su Okružni sud u Banjaluci proglasili nadležnim. Međutim, ovaj zahtjev je odbijen kao neosnovan.

Vrhovni sud će odluku donijeti naknadno.

Goran Obradović