Članak

Zovko i ostali: Dobrovoljni odlazak u Gabelu

25. Januara 2017.17:27
Na suđenju za zločine počinjene u Čapljini, svjedok Odbrane je kazao da se u julu 1993. lično predao optuženom Ivici Čuturi, od kojeg je tražio da ga skloni iz sela Veledarova Mahala (opština Čapljina), gdje se nije osjećao sigurnim.

Mustafa Veledar je ispričao da je u julu 1993. godine u selu Veledarova Mahala, u kojem je živjelo bošnjačko stanovništvo, situacija postala “teška i napeta”, te da su se muškarci iz tog sela svakodnevno krili po šumama, bojeći se da će biti uhapšeni ili ubijeni.

On je rekao da je od kuma Denija Brkića, bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), zatražio pomoć.

“Iskreno da vam kažem, mi se znamo od djetinjstva i ja sam imao povjerenja u njega i njegovu porodicu. Zamolio sam majku da ode do Brkića i traži od njih da neko dođe po mene i da me vodi. Ja se više nisam mogao kriti, a mislio sam da ću biti sigurniji ako se sam predam, naročito osobi u koju sam imao povjerenja”, objasnio je svjedok.

Dan kasnije, kako je rekao svjedok, u selo je došao Brkić sa Ivicom Čuturom i skupa su ga odveli u Gabelu.

“Čutura je rekao da mogu da ponesem bilo šta od stvari. A ja sam njima rekao da u selu postoji još muškaraca koji bi se predali kao ja, jer mi više nismo mogli da se krijemo. Mi se više nigdje nismo osjećali sigurnim, zato smo i željeli da odemo bilo gdje, gdje ima našeg naroda… Po dolasku u Gabelu sjećam se da je Čutura rekao da sam im ja komšija i da pripaze na mene. Smjestili su me u hangar gdje ostajem šest mjeseci. Za tih šest mjeseci niko me nikada nije maltretirao. Ni mene ni moje komšije”, rekao je svjedok.

Uz Čuturu, za zločine počinjene na području Čapljine su optuženi Petar Krndelj, Nikola Zovko i Krešo Raič. Prema optužnici, Krndelj je bio pomoćnik komandira Policijske stanice u Čapljini, Zovko komandir Policijske stanice, Raič komandir voda Vojne policije, a Čutura operativni radnik u stanici u Čapljini.

U optužnici se navodi da su pripadnici policije, kojima je rukovodio optuženi Krndelj, i vojni policajci HVO-a 19. jula 1993. godine učestvovali u akciji u selu Čeljevo (opština Čapljina), tokom koje su ubijena tri bošnjačka civila. Zovko, Krndelj i Čutura su optuženi i za nezakonito hapšenje civila iz sela Veledarova Mahala i njihovo odvođenje u logor Gabela u julu 1993. godine.

Na ovom ročištu je iskaz dao i Deni Brkić, koji je potvrdio da je zajedno sa Čuturom u julu 1993. došao u Veledarovu Mahalu, te da je Mustafu Veledara na njegovu molbu odvezao do Gabele.

“Mustafa je moj kum i prijatelj od djetinjstva. Znam da je imao povjerenje u mene i čovjek je iz straha za svoju bezbjednost mene pozvao i tražio da ga sklonim tamo gdje su njegovi”, kazao je Brkić.

Tokom unakrsnog ispitivanja je potvrdio i da je sutradan sa Čuturom došao ponovo u selo, te preostale muškarce takođe prevezao do Gabele.

“Niti je njih ko tjerao, niti prisiljavao da idu bilo gdje. Ljudi se nisu osjećali sigurno, krili su se i mislili su da će biti bezbjedniji bilo gdje, samo da se više ne kriju po šumi. To što smo uradili je bilo ljudski i komšijski”, kazao je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. februar.

Dragana Erjavec