Članak

Maksimović i ostali: S-6 čuo o događajima u Lokanju

23. Januara 2017.13:20
Na suđenju za zločine počinjene u selu Lokanj kod Zvornika, svjedok Tužilaštva BiH, nekadašnji pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ugljevik, potvrdio je da je čuo za zločine počinjene u ovom selu, ali da o detaljima ne zna mnogo, jer lično nije bio u Lokanju tog dana.

Svjedok S-6, koji je iskaz dao iz druge prostorije uz izmjenu lika i glasa, kazao je da je 1992. u okviru SJB-a Ugljevik formirana specijalna jedinica, ali da ne zna tačno ko je bio komandant te jedinice. Objasnio je da jedinica nije imala stalno jednog komandanta, već da su se osobe na toj funkciji mijenjale.

“Jedinica je uglavnom bila na terenu. Imali su maskirne uniforme, pištolje i automatske puške”, rekao je svjedok S-6, te dodao kako mu je poznato da je ova jedinica bila u selu Lokanj u ljeto 1992. godine.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je potvrdio da dugo poznaje optuženog Gorana Maksimovića, ali da ne može sa sigurnošću reći da li je on u ljeto 1992. bio komandir specijalne jedinice.

O događajima u selu Lokanj, kako je naveo, ne zna mnogo, jer je tom periodu imao porodičnih problema i rijetko je dolazio na posao.

“Ono što ja znam o tom događaju je ono što sam čuo od drugih. Čuli smo da je bila borba, da ima mrtvih i sa jedne i sa druge strane, da je bilo civila, ali vjerujte, ja ne bih o tome da govorim jer sve što znam o tome je puko naklapanje”, kazao je S-6.

Za zločin počinjen u selu Lokanj kod Zvornika, sudi se Goranu Maksimoviću, Ljiljanu Mitroviću, Slavku Periću, Miletu Vujeviću, Vukašinu Draškoviću, Gojku Stevanoviću, Raji Lazareviću i Mići Manojloviću. Njima je na teret stavljen napad na kolonu koja je iz Teočaka krenula 14. jula 1992. godine. Sudi im se i za sprovođenje i čuvanje 76 civila, od kojih je 67 ubijeno u selu Lokanj.

Prema optužnici, Maksimović je bio komandir Interventne jedinice SJB-a u Ugljeviku, Mitrović njegov zamjenik, dok je Slavko Perić bio komandir Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici ove jedinice.

U unakrsnom ispitivanju, S-2 je kazao da ne zna šta su pripadnici specijalne jedinice nosili od oružja u Lokanju, te da ne može da tvrdi da li su civili odvedeni u logor Batković ili ne.

“Ja u ovom događaju nisam učestvovao, već sam samo čuo. Tako da sve te priče su, ustvari, rekla-kazala”, ponovio je S-6.

Nastavak suđenja zakazano je za 30. januar, kada će iskaz dati svjedok Tužilaštva S-7.

Dragana Erjavec