Članak

Dragičević i ostali: Zatražen pritvor za Inđića i Polugu

23. Januara 2017.17:30
Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje pritvora, Bobanu Inđiću i Obradu Polugi, optuženima za zločine počinjene u Višegradu zbog uticaja na svjedoke.

Odbrane su se protivile ovom prijedlogu, ocijenivši da je neosnovan.

Inđiću i Polugi se sa još osam osoba sudi za ubistva civila otetih iz voza u Štrpcima (općina Rudo) u februaru 1993. godine, koji su ubijeni na području Višegrada.

Tužilac Džermin Pašić kazao je da se od 2014. vrši kontinuirani pritisak na svjedoke i da postoji mogućnost da će se nastaviti ako Inđiću i Polugi ne bude određen pritvor.

Pašić je prezentirao službene zabilješke o presretnutim razgovorima, koji su korišteni kada je Inđiću i Polugi ranije bio određen pritvor, koji je potom ukinut. Tužilac je naglasio da iskazom Miće Jovića u ovom postupku potvrđuje da se uticaj na svjedoke nastavlja.

Jovičić je 16. januara rekao da je nakon pokretanja istrage u ovom predmetu, u martu i aprilu 2015. imao kontakte sa optuženima Obradom Polugom i Bobanom Inđićem, koje je shvatio kao uticaj da promijeni iskaz. Jovičić je, nakon priznanja krivice za učešće u ovom zločinu, osuđen na pet godina zatvora.

“Po iskazu svjedoka Jovičića, ne samo da je uticaj trajao u istrazi i danas, nego će i dalje trajati. Neki svjedoci su nastanjeni na području Višegrada. (…) Tu se radi o organizovanom pritisku na svjedoke, koristi se boračka organizacija i resursi organizacije”, kazao je je Pašić.

On je napomenuo da je Jovičić 2014. u prisustvu svog advokata priznao izvršenje krivičnog djela, a da je na njega 2015. vršen pritisak da ne smije sklopiti sporazum.

“Nije smio izaći pred Sud i svjedočiti. Daj Bože da ne budemo imali radikalnijih pritisaka i uticaja”, kazao je Pašić.

Branioci Inđića i Poluge su tražili da se prijedlog za pritvor odbije kao neosnovan. Inđićev branilac Senad Kreho je rekao da službene zabilješke nemaju nikakve veze sa Mićom Jovićem, te da se na osnovu njih ne može odrediti pritvor.

“Ovakav prijedlog je neozbiljan i frapantan. Ovo što tužilac govori je sve rekla-kazala”, izjavio je Kreho.

Za otmicu 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993. godine, koji su ubijeni na području Višegrada, osim Bobana Inđića i Obrada Poluge, optuženi su Luka Dragičević, Petko Inđić, Novak Poluga, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović, Radojica Ristić, Vuk Ratković i Miodrag Mitrašinović. Jovičić je također bio optužen s njima, ali je postupak protiv njega razdvojen nakon priznanja krivice u novembru prošle godine.

Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Boban Inđić komandir Interventne čete ove brigade, dok su ostali optuženi bili pripadnici Interventne čete ili Prve čete Prvog bataljona te brigade.

Sud će odluku donijeti naknadno.

Albina Sorguč