“Silos”: Zatvorenici imali medicinsku pomoć

19. Januara 2017.14:23
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedokinja Odbrane izjavila je da su u kasarni “Krupa” i Silosu” postojale priručne ambulante i da je ona pružala medicinsku pomoć zatvorenicima.

Amira Horman, svjedokinja Odbrane Halida Čovića, rekla je da je u ove objekte dolazio i ljekar, te da su zatvorenici po potrebi vođeni specijalistima i na bolničko liječenje u ratnu bolnicu “Suhodol”.

U kasarni “Krupa” svjedokinja Horman je, kako je ispričala, radila kao medicinska sestra od proljeća do jeseni 1993., kada su zatvorenici iz “Krupe” prešli u “Silos”, te je ona svoj posao nastavila raditi u “Silosu” do kraja 1995. godine.

Ona je navela da je u “Krupi” radila dva do tri puta sedmično, a u “Silosu” svaki dan izuzev nedjelje. Kazala je da je ambulanta u “Krupi” bila slabije opremljena od one u “Silosu”.

Zatvorenici su, kako je rekla svjedokinja, imali ogrebotine, posjekotine i žuljeve od obavljanja radova, a ona nije čula da su maltretirani ili da je neko nekoga udario. Napomenula je da su zatvorenici obavljali određene radove iza “Silosa” – cijepanje drva, istovaranje robe…

“Ja sam pružala pomoć kome je trebalo – manje posjekotine, glavobolja, zubobolja… Što nisam mogla ja, odvodili su u ambulantu u Tarčin”, kazala je svjedokinja.

Kako je rekla, u “Silos” je dolazio doktor Čaušević, a jedan od zatvorenika odveden je u ratnu bolnicu “Suhodol”, gdje je imao hirurški zahvat.

Odbrana Halida Čovića svjedokinji je prezentovala fotografiju, a ona je pojasnila da je snimak nastao u “Silosu” 20. aprila 1994. godine i da su na njemu ona i jedan zatvorenik kojem mjeri pritisak.

Horman je kazala da se u “Krupi” niko nije žalio na higijenu, te da su zatvorenici jeli istu hranu kao i radnici. Pojasnila je da je medicinske potrepštine i lijekove dobijala iz ambulante brigade i od Crvenog krsta, te da je u “Krupi” i “Silosu” rađena dezinfekcija i da su zatvorenici bili čisti.

Na pitanje ko je bio upravnik u “Silosu”, ona je odgovorila da su tu bili “Halid Čović, Bećir Hujić i Šerif”.

Osim Halida Čovića, za zločine počinjene nad zatočenicima u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, Tužilaštvo BiH tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera. Oni su obavljali funkcije u civilnoj, vojnoj i policijskoj vlasti.

Kao svjedok Odbrane Halida Čovića saslušan je i Šaban Halilović, koji je rekao da je bio stražar u “Silosu” 1994. godine. On je ustvrdio da je odnos stražara prema zatvorenicima bio korektan.

Halilović je kazao da je zatvorenicima u “Silosu” pružana medicinska pomoć, te da je zatvorenike vodio i kod zubara.

“Od kada sam ja došao pa sve do kraja, nisam vidio da je neko nekoga čvokom udario”, izjavio je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. januar.

Albina Sorguč