Članak

Bogdanović i ostali: Predaj oružje i idi na godišnji

19. Januara 2017.17:04
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Janji (općina Bijeljina), svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako ga je optuženi Zoran Bogdanović poslao na godišnji odmor kada je u maju 1992. došao za komandira Stanice milicije.

Husein Rahmanović je posvjedočio da je 1992. godine živio u Janji, gdje je radio kao policajac u Stanici milicije.

Prema svjedoku, u maju je došao novi komandir stanice Zoran Bogdanović. On mu je kazao, kako je naveo, da želi raščistiti nešto s njim i “s 4.000 naoružanih vojnika koje ima”.

“Bogdanović je tada bio mlađi čovjek, do 40 godina, bez kose, bokserski nos. Zoran mi je rekao da idem na godišnji odmor i da predam oružje. Imao sam službeni pištolj i pušku (…) Rekao mi je da je iz Tuzle i da je bio zamjenik komandira saobraćajne policije u Tuzli”, ispričao je svjedok.

On je kazao da je u Janji boravio do marta 1993. i da nije nigdje radio.

“Uglavnom, svako jutro izađem, u centru govore ‘ovoga su odveli, pretukli, pretresli’. Uglavnom su to vojnici radili. Bili su u različitim uniformama. Strah je vladao kod ljudi. Bojao sam se, istući će i mene. Bilo je ljudi koji su odvedeni navodno u logor Batković i na linije. Otpora od strane muslimana nije bilo”, ispričao je Rahmanović.

U januaru 1993. godine, kako je naveo, u svojoj kući su zaklani supružnici Malkić i nakon toga organizovane su demonstracije, kako bi opomenuli vlasti. Dodao je da je tog dana bio u Bijeljini i, kada se vratio, vidio je dosta vojske i policije koja je tjerala ljude sa demonstracija.

“Tog dana, popodne, navodno je ubijena jedna žena. Nakon nekoliko dana su rekli da je navodno pucao Mićo Đokić”, izjavio je Rahmanović.

On je napomenuo da je Mićo Đokić bio policajac, “otprilike zamjenik Bogdanovića”.

Svjedok je govorio i o sudbini drugih civila iz Janje – za Muhameda Bačevca je čuo da je odveden i pretučen u Stanici policije, a da je Mustafu Hadžića istukao Zoran Tanasić.

“Da li ga je istukao, ne znam. Tanasića sam poznavao, družio se s mojom djecom. Bio sam dobar prijatelj s njegovim roditeljima. On je bio kod mene u rezervnom sastavu policije. Privođenja u stanici ne znam ko je naredio”, kazao je svjedok.

Rahmanović je svjedočio i da je jedne prilike, po naređenju iz Sekretarijata unutrašnjih poslova (SUP) Bijeljina, priveo izvjesnog Begu Bukvića, za kojeg je kasnije čuo da je odvezen u Zvornik i ubijen.

Za zločine u Janji su optuženi Zoran Bogdanović, Zoran Tanasić, Milan Đokić, Ljubiša Ikić, Branislav Trišić, Žarko Milanović, Mladen Krajišnik, Sava Mršić, Milivoj Čobić i Milan Marković. Optuženi su bili komandiri, te pripadnici aktivnog i rezervnog sastava Stanice milicije u Janji.

Optuženima je na teret stavljeno da su učestvovali u progonu, nezakonitom privođenju, maltretiranju, premlaćivanju i ubistvima civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje.

Suđenje se nastavlja 2. februara.

Emina Dizdarević Tahmiščija