Članak

Ristanić: Torture na ispitivanjima

17. Januara 2017.12:00
Svjedok Državnog tužilaštva ispričao je kako je u proljeće 1992. godine odveden iz kuće u Brčkom sa članovima familije i bio zatočen na više lokacija.

Esad Sejdić je na suđenju Đorđu Ristaniću posvjedočio da je tokom zatočeništva bilo premlaćivanja i odvođenja ljudi, koji se više nikad nisu vratili.

Napomenuo je da je nakon rušenja mosta u Brčkom bio sa ocem i dvojicom amidža u naselju Kolobara. Nadali su se da se neće ništa desiti jer, kako je naveo, nisu ništa zgriješili i nisu bili povezani sa politikom. Međutim, odvedeni su iz kuća s drugim mještanima.

U Domu zdravlja su im, kako je rekao, mirisali ruke, da vide ko je pucao, a njega su natjerali da stavi srpsku zastavu na džamiju.

Sejdić se prisjetio kako su zatim prebačeni u džamiju, gdje im se u ime vojske predstavio Mauzer i kazao da je došao da zaštiti “srpsko stanovništvo od muslimanskih ekstremista”. Rekao im je da će biti ispitani i da se ništa neće desiti onima koji nisu krivi, a da će se suditi onima koji su krivi.

“Prvo su odvodili članove Stranke demokratske akcije na ispitivanje u Dom zdravlja… Vidio sam da su torture bile na ispitivanju”, izjavio je svjedok.

On je dodao da je iz džamije uspio pobjeći Enes Turkušić, a da je izvjesni Kike ubijen na prozoru kada je pokušao da iskoči.

Sejdića, koji je u to vrijeme bio mlad, kako je kazao, prvo prebacuju u kasarnu, a potom stižu i ostali iz džamije.

“Moj otac je zadnji došao. Bio je modar. Rekao mi je da je ispitivan i tučen… da su mu sa stola skakali u čizmama na stomak”, kazao je Sejdić.

Iz kasarne su prebačeni u hangar u Luku, gdje su po dolasku morali sve vrijedne stvari da ostave u jednu kutiju.

“Dolazi Goran Jelisić i kaže da ćemo biti ispitani i da će ko nije griješio biti pušten… Tu noć su bile torture, ne dao Bog nikome… Uđe s baterijom i vrti je. Na koga pokaže, izvede ga”, prisjetio se svjedok i dodao da je bilo onih koji se nisu ni vratili.

Jelisić je u Haškom tribunalu osuđen na 40 godina zatvora zbog zločina u logoru Luka.

Sejdić je ispričao kako je u Luku doveden izvjesni Stipe, za koga su rekli da je snajperista i da su oni zatvoreni “zbog takvih”. Prema svjedoku, Jelisić je nudio pritvorenicima i vojnicima da ubiju Stipu. Jedan stražar se javio i odveo ga iza nekih kancelarija, odakle se čuo pucanj.

Sejdić se prisjetio i kada je u gepeku dovezen izvjesni Sejdo ribar i kada je takođe čuo pucnjavu.

Svjedok je dodao da je njegov otac pitao Jelisića da pusti djecu i da su dobili propusnice. Sejdić je sutradan izašao, a njegov otac i amidže kasnije.

Ristanić je optužen da je, kao predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, od aprila do decembra 1992. godine učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata, ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim djelima.

Suđenje se nastavlja 31. januara.

Marija Taušan