Članak

Dragičević i ostali: “Peglanje” Jovičićevog iskaza

16. Januara 2017.15:23
Na suđenju za ubistva civila otetih iz voza u Štrpcima (općina Rudo) u februaru 1993. godine, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je na njega uticano da promijeni iskaz koji je dao o ovim događajima.

Mićo Jovičić je kazao da je nakon pokretanja istrage u ovom predmetu, u martu i aprilu 2015. imao kontakte sa optuženima Obradom Polugom i Bobanom Inđićem, koje je shvatio kao uticaj da promijeni iskaz.

Jovičić, koji je nakon priznanja krivice za učešće u ovom zločinu osuđen na pet godina zatvora, nastavio je svjedočenje započeto 23. decembra 2016. godine.

On je kazao da je Poluga s njim dva puta kontaktirao.

“Zvao me da se nađemo u prostorijama boračke organizacije, on tamo radi. Bio je Boban Inđić s njim. Pričali su o peglanju mog prvog iskaza datog Sudu. Savjetovali me da ispeglam taj iskaz, kao da promijenim iskaz. Drugi put isto su me zvali Obrad i Boban. Isto to peglanje iskaza”, prisjetio se Jovičić.

Kako je naveo, rečeno mu je: “Kud svi, tu ćemo i mi, tu ćeš i ti. Pomoći će se porodici. Nemoj potvrđivati iskaz”. Jovičić je kazao da je potvrdno odgovorio i otišao.

Svjedok je ispričao da je na ulici sreo jednog čovjeka iz Višegrada, kojem ne zna ime i prezime, a koji mu je kazao da pazi šta radi. Naveo je da ga je društvo počelo izbjegavati i da je osjećao nelagodu.

Jovičić je ispričao da je u jednom kafiću razgovorao sa Inđićem, koji mu je kazao da će se dogovoriti sa advokatima da ispeglaju njegov iskaz. Rekao je i da se njegova supruga, dok je on bio u bolnici, srela s Obradom Polugom zbog novčane pomoći od boračke organizacije. Uplaćen je iznos od 300 KM.

On je naveo da mu je supruga prenijela da joj je rečeno: “Znaš li šta se dešava sa izdajicama, da je jedan zatvorenik u Foči izboden i da pazi šta priča.”

Na pitanje Odbrane Obrada Poluge, Jovičić je odgovorio da su se ovi događaji dešavali u martu i aprilu 2015. godine, “kad su oni pušteni iz pritvora”.

Kako je navela Vesna Jasenković, predsjedavajuća sudskog Vijeća, Jovičić je na prošlom ročištu rekao da mu je kćerka maltretirana, te da joj je govoreno da joj je otac izdajnik.

Optužba je na ovom ročištu predložila određivanje pritvora Bobanu Inđiću i Obradu Polugi zbog opasnosti uticaja na svjedoka, a Sud je zatražio obrazloženje u pisanoj formi.

Za otmicu 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993. godine, koji su ubijeni na području Višegrada, osim Bobana Inđića i Obrada poluge, optuženi su Luka Dragičević, Petko Inđić, Novak Poluga, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović, Radojica Ristić, Vuk Ratković i Miodrag Mitrašinović. Jovičić je također bio optužen s njima, ali je postupak protiv njega razdvojen nakon priznanja krivice u novembru prošle godine.

Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Boban Inđić komandir Interventne čete ove brigade, dok su ostali optuženi bili pripadnici Interventne čete ili Prve čete Prvog bataljona te brigade.

Jovičić je kazao da Olivera Krsmanovića nije vidio u Štrpcima, školi u Prelovu, kao ni u Mušićima, te da on nije bio pripadnik interventne čete.

“Da je bio, vjerovatno bih ga vidio”, kazao je svjedok.

On je dodao da nije vidio ni Petka Inđića, Radojicu Ristića i Vuka Ratkovića.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. februar.

Albina Sorguč