Članak

Alešević: Premlaćivanje i silovanje u Bužimu

16. Januara 2017.15:29
Zaštićeni svjedoci Državnog tužilaštva posvjedočili su da je tokom njihovog boravka u zatvoru u Bužimu bilo premlaćivanja i silovanja zatvorenika.

Svjedok “B”, nekadašnji pripadnik Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NO APZP), rekao je da je zarobljen krajem decembra 1994. godine sa svojim saborcima, te da su u konačnici dovedeni u Bužim. Smješteni su u prostorije ispod hotela.

Od onih koji su ih čuvali, svjedok pamti, kako je kazao, neke osobe, te da je “tu bio i upravnik zatvora Medica”.

Jedne noći, rekao je svjedok “B”, svi su tučeni do besvijesti, a Sulju Latića su tukli “kao s namjerom da ga baš likvidiraju”. Prisjetio se i prilike kada su Latića tukli i bacili mu umjetne zube u kantu.

“Betonske blokove su mu bacali na prsa”, izjavio je svjedok, dodavši da je Latić podlegao u kratkom vremenu.

Na pitanje Odbrane, svjedok je odgovorio da Medicu nije vidio prilikom premlaćivanja.

On je kazao da je čuo da je upravik zatvora bio Medica i da su kod njega bili ključevi. Napomenuo je, kada bi neko dolazio da izvodi zatvorenike, tražio je Medicu da dâ ključeve, pojasnivši da Medica nije dolazio otključavati, nego bi davao ključeve.

Prema riječima svjedoka, Medica ga je jedne prilike s nekoliko zatvorenika odveo u Dom zdravlja kako bi mu bila ukazana medicinska pomoć. Dodao je da ga je tu jedna osoba pretukla, a da Medica nije reagovao.

Ovaj svjedok je dao iskaz na suđenju Mehmedu Aleševiću, optuženom da je 1994. i 1995. godine nečovječno postupao prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu. Alešević je, prema Tužilaštvu, imao nadimke Medica i Medo.

Kako se navodi u optužnici, Alešević je bio referent u vodu Vojne policije 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH).

Svjedok “B” je naveo da je među zarobljenicima bila i jedna žena.

“Tukli su je kao i sve, čak su neke nagonili na silovanja”, rekao je svjedok.

Na suđenju je iskaz dao svjedok pod pseudonimom “C”, koji je također kazao da je zarobljen krajem decembra 1994. godine, te doveden u zatvor u Bužimu, gdje “su pričali da je upravnik zatvora bio Medica”. Dodao je da njega lično niko od vojnih policajaca nije dirao osim prve noći, kada ga je “udario Salkić”.

“C” je posvjedočio da mu se u pamćenje najviše urezalo kada se morao javiti “kandidat” da ima spolni odnos s jednom zatvorenicom i da ih neće dirati “ako bude OK”. Naveo je da se jedan zatvorenik javio, a da je ostalim rečeno da naprave tri kruga oko kreveta.

Izjavio je da je zatvorenik bio prisiljen imati spolni odnos s tom ženom.

Za Medicu je kazao da nije bio “pogan”, niti je tukao zatvorenike.

Nastavak suđenja je 23. januara.

Lamija Grebo