Članak

Zovko i ostali: Obični vojni policajac

11. Januara 2017.14:07
Ulaganjem 25 materijalnih dokaza Odbrana Kreše Raiča je završila dokazni postupak na suđenju za zločin počinjen u Čapljini.

Prema Odbrani i uloženim dokumentima se vidi koje su postrojbe Vojne policije bile raspoređene u Čapljini, te da optuženi Krešo Raič nikada nije bio zapovjednik voda Vojne policije.

“Ovim setom dokumenata potvrđujemo da je Krešo Raič bio obični vojni policajac, te da nikada nije imao bilo kakvu zapovjednu funkciju”, objasnio je branilac Vahid Čamdžić.

Uloženi su i Izvještaji operativne zone iz 30. jula i 1. avgusta 1993. godine u kojima su navedena imena pripadnika Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su bili na terenu.

“Iz ovih izvještaja jasno vidimo da je Raič navedenih datuma bio na terenu na Heliodromu u Mostaru, te da nije imao nikakve veze sa bilo kakvom akcijom na Čeljevu”, kazao je Čamdžić.

Uz Raiča, za zločine počinjene na području Čapljine su optuženi Petar Krndelj, Nikola Zovko, i Ivica Čutura. Prema optužnici, Krndelj je bio pomoćnik komandira Policijske stanice u Čapljini, Zovko komandir Policijske stanice, Raič komandir voda Vojne policije, a Čutura operativni radnik u stanici u Čapljini.

U optužnici se navodi da su pripadnici policije, kojima je rukovodio optuženi Krndelj, i vojni policajci HVO-a 19. jula 1993. godine učestvovali u akciji u selu Čeljevo (opština Čapljina), tokom koje su ubijena tri bošnjačka civila.

Među uvedenim materijalnim dokazima se nalaze i dokumenti koji se odnose na period iz novembra i decembra 1993. godine na šta je Tužilaštvo BiH imao prigovor o relevantnosti.

“Informacije o neprijateljskom djelovanju, kao i dopis upozorenja glavnog stožera HVO-a odnose se na period nakon optužnice, tako da jedino iz tog razloga ulažemo prigovor o relevantnosti. Na ostale dokumente Tužilaštvo nema nikakvih prigovora”, kazao je Stanko Blagić, tužilac Državnog tužilaštva.

Odbrana Raiča uložila je i osobni karton optuženog, ali i jedinični karton u kojem nije navedeno da je Raič bio zapovjednik, već “obični vojni policajac”.

Tokom dokaznog postupka, Odbrana Raiča nije imala niti jednog svjedoka.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. januar.

Dragana Erjavec