Članak

Perišić i Zoranović: Proboj u naselje Gračanica

11. Januara 2017.11:54
Na suđenju za zločine počinjene na području Rogatice, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je u ljeto 1992. godine, kao pripadnik rezervnog sastava policije, bio angažovan na proboju u naselje Gračanica.

Milorad Bojak je kazao da je u proljeće 1992. bezbjednosna situacija bila napeta, te da međusobni odnosi nisu bili dobri.

Kako je naveo, u ljeto 1992. godine angažovan je na proboju u rogatičko naselje Gračanica.

“Angažovani smo kao vojska. Prošao sam blizu rijeke, bilo je pucnjave sa svih strana, kuće su gorjele. Bilo je otpora, pucalo se sa svih strana. Došli smo do jedne kuće, prodavnice, i tu smo se zadržali petnaestak minuta i onda smo krenuli prema rijeci. Na ulici nisam vidio mrtva tijela”, prisjetio se svjedok.

Tužilaštvo BiH je predočilo svjedoku iskaz iz istrage u kojem je naveo da je na ulici vidio nekoliko tijela, što je Bojak potvrdio. Pojasnio je da tijelima nije prilazio, te da ne zna ko su bili ti ljudi i šta se s njima desilo.

On je svjedočio na suđenju Božidaru Perišiću, nekadašnjem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS), i Vinku Zoranoviću, bivšem pripadniku Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Rogatici.

Perišić je optužen da je 19. juna 1992. civile bošnjačke nacionalnosti u naseljima Gračanica i Rudo istjerivao iz domova, nakon čega je pojedine fizički i psihički maltretirao i hapsio. Njemu i Zoranoviću se na teret stavlja da su od maja 1992. do kraja 1993. godine vršili progon civilnog bošnjačkog stanovništva s područja Rogatice, učestvujući u ubistvima, silovanjima i nezakonitim zatvaranjima.

Svjedok Dragomir Petrović je također ispričao da je, kao pripadnik rezervnog sastava policije, išao u naselje Gračanica. Dodao je da je putem prema naselju čuo pucnjavu i da je nekoliko kuća zapaljeno.

Prema njegovim riječima, kada su stigli do neke prodavnice, s lijeve strane je vidio pet do šest, “vjerovatno mrtvih” ljudi.

“Nisam nikoga mogao prepoznati. Ne znam da li su bili vojnici ili civili. Krenuli smo dalje, vidio sam dvojicu ubijenih sa Borika, mislim da su bili Miličevići. (…) Božidara Perišića poznajem. Toga dana ga nisam vidio”, kazao je Petrović.

Svjedok Slobodan Nešković je naveo da je na proljeće 1992., zajedno sa mještanima naselja Zaganovići i Donje Polje učestvovao u proboju, jer su, kako je rekao, bili opkoljeni.

“Ne mogu se sjetiti datuma, četvrti ili peti mjesec 1992., prijepodne smo krenuli prema Rudom. Ja lično nisam naišao na otpor, ali čula se pucnjava. Tom prilikom civile ili mrtva tijela, vjerujte, da nisam vidio”, objasnio je Nešković.

Svjedoku je predočena izjava iz istrage u kojoj je kazao da je u jednom dijelu naselja Rudo vidio grupu žena koje su navodno čekale da ih neko odvede. Nešković je rekao kako je moguće da ih je vidio.

Suđenje se nastavlja 18. januara.

Emina Dizdarević Tahmiščija