Članak

Mahmuljin: Udaranje kolcem po tabanima

11. Januara 2017.16:30
Na suđenju Sakibu Mahmuljinu za zločine počinjene na području Vozuće (općina Zavidovići), svjedoci Optužbe ispričali su kako su ih pripadnici odreda “El-Mudžahidin” premlatili nakon predaje.

Nedeljko Vučković, nekadašnji pripadnik Druge krajiške brigade Vojske Republike Srpske (VRS), izjavio je da je bio jedan od desetorice vojnika koji su se u septembru 1995. godine predali “mudžahedinima”.

“Mudžahedini su nas položili na zemlju i povezali nas nekim špagama, da bi oni bili sigurni”, rekao je svjedok.

Dodao je da su nakon udaraca utovareni u dva kamiona, a zatim dovezeni u mjesto gdje je bilo i stranih i domaćih “mudžahedina”, jedna kuća i više šatora, te zastave s bijelim natpisom.

“I tu su prijetili da ćemo biti pobijeni. Sproveli su nas u kuću, i odatle izvodili jednog po jednog i vodili na ispitivanje na sprat. Kad su me provodili, vojnik me udario u lice i zub mi je prebijen. Gore sam ispitivan, na spratu, i premlaćivan s tri strane. Jedan me tukao kolcem po tabanima, a ostala dva šipkom i kablom od struje”, kazao je svjedok.

Sakib Mahmuljin, bivši komandant Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), optužen je da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića.

Mile Gojić, također pripadnik Druge krajiške brigade VRS-a, ispričao je da je bio jedan od desetorice vojnika koji su se predali “mudžehedinima” na vozućkom ratištu. Gojić je ispričao da su im dali da jedu, te su ih povezali žicom i tukli “držalicom od krampa”, a potom su odvezeni u logor odreda “El-Mudžahidin”.

“Doveli su nas u logor, smjestili u kuću, ruke povezane žicom, i noge. Oni su nas obrađivali. Ja sam tu sjedio i dobio cijev po glavi, po ramenima. Željeznu šipku i po leđima…”, izjavio je svjedok.

Gojić je rekao da su zarobljenici nakon deset dana odvedeni u Zenicu u zatvor.

Suđenje se nastavlja 25. januara.

Albina Sorguč