Članak

Andabak: Ne zna otkud optuženi u Grborezima

11. Januara 2017.17:11

Četiri svjedoka Odbrane Zdenka Andabaka, optuženog za zločin u selu Grborezi (općina Livno) počinjen 1993. godine, kazali su da nisu čuli ni vidjeli da je optuženi nekoga maltretirao ili ubio.

Svjedoci Mario Šiško, Josip Tokić, Tihomir Sučić i Draško Vukoja su ispričali kako su 21. jula 1993. godine učestvovali u akciji razoružanja bošnjačkih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Rekli su da se akcija dešavala u selima Guber, Komorani i Grborezi, te da su krenuli u jutarnjim satima. Istakli su da je optuženi Andabak megafonom pozivao na predaju naoružanja, govoreći da se nikome neće ništa desiti.

Prema svjedoku, nisu imali problema dok nisu došli do posljednjih kuća u Grborezima.

Andabak je, prema optužnici, rukovodio akcijom u selu Grborezi 21. jula 1993. godine, kada su pripadnici Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a jednu osobu ubili, a drugu ranili. Prema optužnici, pripadnici ove bojne su potom ranili još jednu osobu, koju je Andabak ubio. Ne teret mu je stavljeno i fizičko zlostavljanje jednog civila.

Prema optužnici, Andabak je bio pomoćnik načelnika Uprave Vojne policije za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina HVO-a i komandir Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a.

Tihomir Sučić je kazao da je bio vozač u policijskom vozilu iz kojeg je optuženi megafonom pozivao na predaju naoružanja. Naglasio je da su u Grborezima prošli kroz selo, vratili se, ostavili auto  i krenuli pješke. Optuženi se iza njega nalazio, kako je rekao, 20 do 30 metara.

Kada su stigli do kuća na kraju sela, svjedok je, kako je ispričao, čuo ženski glas koji govori: “Ne dajte se, sinovi”, i onda se čuo rafal. Vojska se skupila, a svjedok je ušao u kuću, u kojoj je vidio mrtvog muškarca, te ženu za koju je također mislio da je mrtva. Kad je sišao, svjedok je kazao da je živa.

“U međuvremenu dolazi Zdenko, pita šta je bilo i viče: ‘Daj zovite hitnu’”, rekao je Sučić, istaknuvši da ne zna je li optuženi ulazio u kuću ili ne, ali je vidio da “motorolom” zove hitnu pomoć.

Sučić je kazao i da su iz štale izašli stariji i mlađi čovjek, pored kojih je bila vojska, te da je kasnije saznao da su to otac i brat poginulih.

Na upit da li je stradao još neko, svjedok je odgovorio da je kasnije saznao da je “bio još jedan brat”.

Svjedok je rekao da ne zna otkud Andabak s njima u akciji u Grborezima, naglasivši da je bio “oko načelnika” Vojne policije u Ljubuškom.

Šiško je kazao da je bio pripadnik Druge lakojurišne, te da su osim njih u akciji razoružanja učestvovali i pripadnici brigade.

Naveo je da je u posljednjim kućama u Grborezima čovjek s balkona zagalamio: “Šta ćemo sad?”, i počeo pucati po njima, nakon čega je nastala opća pucnjava. Svjedok je napomenuo da je ušao u kuću i vidio čovjeka za kojeg su mu rekli da je mrtav.

Šiško je kazao da optuženog nije vidio tada, nego poslije u Livnu. Dodao je i da je kod ovih kuća vidio pripadnike brigade “Petar Krešimir“ i mještane Grboreza maskiranih lica.

Tokić, Andabakov prvi rođak, potvrdio je da su osim Druge lakojurišne u akciji učestvovali i pripadnici Livanjske brigade, te “domaće stanovništvo”. Potvrdio je i da je tog dana u Grborezima pucalo sa svih strana, kao i da je vidio čovjeka na balkonu. Izjavio je da optuženog tu nije vidio.

Odgovarajući na pitanja Sudskog vijeća, svjedok je rekao da mu optuženi nikad nije lično izdao naredbu.

Vukoja, također nekadašnji pripadnik Druge lakojurišne, kazao je da su oni imali zelene uniforme, a “legalna vojska HVO-a” imala je maskirne.

Rekao je da je nakon pucnjave ušao u kuću u Grborezima i vidio jednu osobu mrtvu, te žensku osobu koja je bila živa, te da je zavikao da treba zvati hitnu pomoć. Naveo je da je kasnije čuo da je tada poginula još jedna osoba. Kada je izašao iz kuće, rekao je, vidio je optuženog u dvorištu.

Suđenje će se nastaviti 25. januara.

Lamija Grebo