Članak

Ćurguz: S optuženim u jedinici

29. Decembra 2016.13:39
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Bihaća, svjedoci Odbrane izjavili su da je optuženi Saša Ćurguz bio s njima u Izviđačkom vodu i da nikada nisu čuli da je nekoga ubio ili maltretirao.

Svjedok R.V., koji je tražio da se njegovo ime i prezime ne objavljuje, početkom ratnih dešavanja 1992. godine mobilisan je u 15. bihaćku brigadu Vojske Republike Srpske (VRS). Naveo je da je, kao pripadnik vojne policije, u junu učestvovao u razoružavanju na lokalitetu Tihotina-Ćukovi, Orašca i Kulen-Vakufa (općina Bihać).

On je naveo da optuženog Sašu Ćurguza poznaje od osnovne škole i da ga je prvi put vidio ispred svoje kuće u junu, kada je izašao iz Bihaća. Dodao je da Ćurguz nije učestvovao u akciji na Tihotini.

“Imali smo obuku na Ripaču i tada sam vidio Sašu. Dolazili su instruktori iz Krajine. I on je bio na obuci. Nakon obuke, mi smo pripojeni jedinici Izviđačkog voda. I Saša je bio s nama. To je bila druga polovina augusta. Prvo smo bili smješteni u kasarni Račić i onda smo otišli na Gorjevac i tu smo bili do 1993. godine”, prisjetio se svjedok.

R.V. je pojasnio da su zadaci Izviđačkog voda bili izviđanje teritorije, borbena dejstva, te vraćanje linija. Od oružja, kako je rekao, imali su automatsko naoružanje. Prema njegovim riječima, Ćurguz je tek 1993. imao pištolj “Mangum”, koji je dobio od djeda.

“Dok je bio sa mnom, nisam čuo da je neko nastradao od njega”, izjavio je svjedok.

Prema izmijenjenoj optužnici, Ćurguz je, kao bivši pripadnik Izviđačkog voda 15. bihaćke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), optužen da je u ljeto 1992. godine ubio šestoricu od 11 zatvorenika koji su odvedeni iz traktorskog servisa u Ripaču.

Svjedok A.M. je sredinom maja 1992. raspoređen u Izviđački vod, koji je bio smješten na Tihotini. Naveo je da je čuo za akciju na sela Ćukovi i Orašac, te da je Izviđački vod dobio zadatak da ide iznad Tihotine kako bi posmatrao Bihać.

“Nakon toga smo otišli u Orašac. Došli smo do škole, tu sam vidio civile, žene, muškarce, djecu. Odatle smo poslani na Gorjevac. Šašu Ćurguza prvi put vidim u septembru 1992., kada je došao u Izviđački vod. Saša tada nije imao pištolj. Imao je jedno vrijeme pištolj ‘Mangum’, 1993. ili 1994. godine”, rekao je A.M.

On je dodao da optuženi Ćurguz u njegovom prisustvu nije nikoga mučio i maltretirao.

Odgovarajući na unakrsna pitanja, svjedok je kazao da u toku 1992. nije bilo obuke za Izviđački vod, te da ne zna da li su dolazili instruktori iz Krajine.

Suđenje se nastavlja 24. januara, kada će Tužilaštvo BiH iznijeti završnu riječ.

Emina Dizdarević Tahmiščija