Članak

Podignuta optužnica zbog ratnog zločina u Konjicu

28. Decembra 2016.12:09
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv četiri osobe zbog zločina nad civilima hrvatske nacionalnosti počinjenih 1993. godine na području općine Konjic.

Jasmin Viković, Vehdad Mrkaljević, Izet Kulaš i Mersudin Kablar se terete da su počinili zločin nad žrtvama hrvatske nacionalnosti nastanjenim u mjestu Orahovica (općina Konjic).

Prema Tužilaštvu BiH, Viković, Kulaš i Kablar se terete da su 31. augusta i 1. septembra 1993. godine, po naredbi Mrkaljevića, trojicu civila hrvatske nacionalnosti, starije životne dobi, prisilno odveli iz njihovih kuća te zatvorili u štalu koja se nalazila u blizini kuće gdje je bila smještena komanda Diverzantsko-izviđačke brigade (DIB) Armije BiH (ABiH).

Prema optužnici, Mrkaljević je zločine počinio kao komandant odreda, a Kablar kao komandir voda DIB-a ABiH iz Zenice.

“Zatočene civile optuženi su mučili, zlostavljali, premlaćivali na surove načine i nečovječno postupali prema njima nanoseći im teške i po život opasne ozlijede, te je od posljedica zlostavljanja jedan civil iste noći preminuo, a optuženi Viković, ujutro je osobno, pucajući iz vatrenog oružja, ubio preostalu dvojicu civila, koji su u teškom stanju ležali na podu”, stoji u saopštenju Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Povezani članci

Emina Dizdarević Tahmiščija