Članak

Maksimović i ostali: Bilješke o ispitivanju zarobljenika

26. Decembra 2016.15:57
Svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je u julu 1992. godine u zvorničkom selu Lokanj vodio bilješke prilikom ispitivanja zarobljenika.

Stevan Simić, nekadašnji pripadnik kriminalističke policije Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Ugljeviku, kazao je da je početkom 1992. godine formiran interventni vod.

“Radilo se o osobama koje su imale nekakav autoritet. Ne znam ko je bio tačno komandir tog voda, ali mislim da je Goran Maksimović imao neke ingerencije”, naveo je svjedok Simić.

On je posvjedočio da je u julu 1992. godine imao zadatak da ide u selo Gornje Krčevine zbog informacija o krađi šume. S njim je, kako je rekao, u Krčevine krenuo interventni vod od 15 ljudi.

“Kad smo krenuli, niko mi nije rekao koliko ćemo tamo ostati. Ja sam ostao da prenoćim, dok su pripadnici interventnog voda otišli iz Krčevina”, kazao je Simić.

On je dodao da je ujutru s kolegom Savićem čuo detonacije iz pravca sela Lokanj i da je otišao tamo.

“Po dolasku, srećem naše policajce koji vode jedan broj zarobljenih ljudi, mislim da ih je bilo oko 20. Tada se pojavio i Goran. Rekao mi je da je od zarobljenih muškaraca uzeto naoružanje i obavijestio me je da treba da budem tu prilikom njihovog ispitivanja”, izjavio je svjedok.

Ispitivanje su vršili jedan oficir i podoficir, a svjedok je, kako je naveo, vodio bilješke. Simić se prisjetio da je jedan od dvojice vojnika, koji su takođe bili prisutni na ispitivanju, uzeo štap i jednog zarobljenika udario po leđima.

“Ja sam odmah rekao da u takvoj atmosferi neću raditi i, dok sam ja bio tu, više nisu nikog udarili”, kazao je svjedok.

Dodao je da je za dva sata ispitano 12 osoba, a da je bilješke predao Vinku Laziću, koji je u to vrijeme bio načelnik SJB-a u Ugljeviku.

Simić je rekao da se tokom dana pojavio autobus, u kojem je bilo par vojnika sa bijelim opasačima.

“Ja napuštam mjesto oko tri sata. Svi su ostali i dalje tamo. Iskreno, za ono što se desilo u selu Lokanj čuo sam tek 1994. godine i to od majora Simića, koji se raspitivao o ubijenim ljudima. Nije spominjao da je to policija uradila”, kazao je svjedok.

Goran Maksimović je optužen s Ljiljanom Mitrovićem, Slavkom Perićem, Miletom Vujevićem, Vukašinom Draškovićem, Gojkom Stevanovićem, Rajom Lazarevićem i Mićom Manojlovićem za učešće u napadu u kojem je sredinom jula 1992. na području Lokanja ubijeno 67 civila bošnjačke nacionalnosti.

Prema optužnici, Maksimović je bio komandir interventne jedinice SJB-a u Ugljeviku, a Mitrović njegov zamjenik. Perić se tereti kao komandir čete, a ostali optuženi kao pripadnici Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Na današnjem ročištu je i zaštićeni svjedok S-8 dao iskaz, koji nije dozvoljeno javno iznositi.

Suđenje se nastavlja 23. januara, kada će Tužilaštvo BiH ispitati još dva zaštićena svjedoka.

Dragana Erjavec