Članak

Odbačen sporazum specijalaca i banjalučkog tužilaštva

23. Decembra 2016.14:31
Okružni sud u Banjaluci odbacio je sporazume o priznanju krivice između Republičkog javnog tužilaštva i specijalaca Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), te jednog civila, optuženih za oružanu pljačku 617.000 maraka.

Sudija Olga Pantić je nakon kraćeg zasjedanja izjavila kako se svi sporazumi odbacuju, a suđenje se nastavlja u redovnom postupku.

Prema predloženim sporazumima, Vladan Malić trebao je biti osuđen na osam godina zatvora. Bivši specijalci Goran Paraš i Aleksandar Popović su trebali dobiti po šest godina zatvora, a Oleg Banda, jedini civil kojem se sudi,  trebao je biti osuđen na pet godina zatvora.

Republičko javno tužilaštvo predložilo je sporazume iako optuženi nisu još vratili 540.000 konvertibilnih maraka ukradenog novca.

“Tužioče, da li je vraćen ukradeni novac”, upitao je sudija Srđan Forca tužiteljicu Živanu Bajić nakon iznošenja detalja sporazuma i dobio negativan odgovor.

Tužilac Bajić nije željela komentarisati odbijanje sporazuma, a braniteljica Jasminka Jovišević prokomentarisala je kako ova situacija nije problematična već je, naprotiv, mogućnost da Odbrana u nastavku suđenja dođe i do oslobađajućih presuda.

Prema optužnici, suspendovani pripadnik Specijalne jedinice policije MUP-a RS Vladan Malić bio je organizator zločinačkog udruženja koje je u septembru prošle godine opljačkalo 617.000 maraka iz blindiranog vozila “Sektor sekjuritija”.

Članovi grupe bili su specijalci Aleksandar Popović iz Kotor Varoša i Goran Paraš iz Banjaluke, te civil Oleg Banda. Njihovi saučesnici bili su i specijalci-pokajnici Željko Inđić iz Bratunca i Goran Janjuz iz Kozarske Dubice koji su u međuvremenu osuđeni na po šest meseci zatvora, te radnik “Sektor sekjuritija” Danijel Kuzmić, koji je priznao krivicu i osuđen je na tri godine zatvora.

Goran Obradović