Članak

Perišić i Zoranović: Beživotno tijelo na mostu

21. Decembra 2016.13:06
Svjedoci Tužilaštva BiH prisjetili su se akcija na području Rogatice 1992. godine.

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području općine Rogatica, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da nije učestvovao u akciji na naselje Gračanica, te da iz zgrade u kojoj je bio nije vidio tijela mrtvih.

Svjedok Zoran Karišik je naveo da je u vrijeme akcije na rogatičko naselje Gračanica bio pripadnik rezervnog sastava policije. Kazao je da su se 1991. ili 1992. godine organizovali jer su “muslimani obili magacin Teritorijalne odbrane (TO) i ukrali oružje”.

Nakon toga, kako je rekao, odlazi u naselje Zaganovići, a potom u naselje Karanfil, gdje su, blizu srednje škole, napravili punkt kako bi se naselje sačuvalo i civili mogli izaći.

“U srednjoj školi su bili civili. Tu su se skupljali, ko nije bio za rat (…) Ja u akciji na Gračanicu nisam bio. Ja sam bio u zgradi ‘Tekija’. Mi smo u tu zgradu došli, jer je rat sa svih strana. Došli smo da sačuvamo našu porodicu. Bio sam okrenut prema gradu, nisam bio okrenut prema Gračanici”, kazao je Karišik.

On je dodao da je njegov zadatak bio da iz zgrade prati da “ne uđu”. Iz zgrade, kako je rekao, nije vidio tijela mrtvih, ali da je nakon akcije na Gračanicu na mostu vidio leš.

Odgovarajući na unakrsna pitanja, svjedok je kazao da ne zna da li je bilo organizovano da se civili čuvaju u školi.

On je svjedočio na suđenju Božidaru Perišiću, nekadašnjem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS), i Vinku Zoranoviću, bivšem pripadniku Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Rogatici.

Perišić je optužen da je 19. juna 1992. godine civile bošnjačke nacionalnosti u naseljima Gračanica i Rudo istjerivao iz domova, nakon čega je pojedine fizički i psihički maltretirao i hapsio. Njemu i Zoranoviću se na teret stavlja da su od maja 1992. do kraja 1993. godine vršili progon civilnog bošnjačkog stanovništva s područja Rogatice, učestvujući u ubistvima, silovanjima i nezakonitim zatvaranjima.

Svjedok Novak Džida, bivši pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Rogatici, rekao je da je početkom 1992. u Rogatici došlo do podjele policije i općine, te da su se počele postavljati barikade na ulaze u naselja.

Prema njegovim riječima, 19. ili 20. juna je rađena “deblokada” naselja Donje Polje, dijela Rudog i Zaganovića, kako bi se otvorio glavni put. Dodao je da je pomoćnik komandira policije kazao da i oni učestvuju u toj deblokadi.

“Ujutro je rečeno da se javimo komandantu Kušiću. Od ‘Sladare’ smo krenuli prema Ptičijaku. Na Ptičijaku smo zatekli komandanta i nekoliko vojnika. Vidi se naselje, jedan dio. Kada je došla informacija da je ranjen Marjanović, komandant nam je rekao da idemo dole, da se izvuče. Mi smo sišli dole, ne znam kako se zovu ta naselja. Nismo nailazili na otpor”, posvjedočio je Džida.

On je kazao da poznaje optuženog Perišića, ali da njega u tom naselju nije vidio.

Dragomir Konjokrad je 1992. godine, kao pripadnik policije, sa rezervnim sastavom policije boravio u naselju Zaganovići. Ispričao je da se mogla čuti pucnjava po gradu, te da su neke srpske kuće spaljene.

Dodao je da je u naselju Gračanica bilo većinsko muslimansko stanovništvo, ali da on tamo nije išao i ne zna šta se dešavalo. Također je rekao da prilikom odlaska u naselje Rudo nije vidio poginula lica, ali se pričalo da ih ima.

Odgovarajući na unakrsna pitanja, svjedok je kazao da nije znao da će biti akcija na Gračanicu.

Suđenje se nastavlja 11. januara.

Emina Dizdarević Tahmiščija