Članak

Babić i ostali: Izvođenje iz kuća i ubijanje u Alićima i Ekićima

21. Decembra 2016.17:15
Svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako su stanovnici iz sela Alići i Ekići u općini Bosanski Novi izvedeni iz kuća 22. juna 1992.

godine, kada je posljednji put vidjela supruga i druge članove porodice.

Ramiza Zahirović, koja je živjela u selu Ekići, kazala je da je predveče 22. juna 1992. godine došlo dosta srpskih vojnika. Do njene kuće, kako je navela, došla su dvojica, koja su im rekla da ponesu djecu i šta im može stati u ruke, te da idu “nasred sela”.

Zahirović je izjavila da im je kazano da žene i djeca idu prvi u koloni prema srpskom groblju.

“Ubijen je komšija Fadil Ekić. Nisam vidjela to lično”, rekla je Zahirović, pojasnivši da se čula pucnjava i da su komšinice kazale: “Ubiše Fadila.”

Ona je posvjedočila da su kod groblja žene i djeca odvojeni od muškaraca.

Dodala je i da je u jednom trenutku prepoznala komšiju iz mjesta Urije – Mirka, u čije prezime nije sigurna.

Zahirović je rekla da su kod groblja tukli muškarce, koji su morali pjevati “četničke pjesme”.

Svjedokinja se prisjetila i kako je, kad joj je dijete počelo plakati, jedan vojnik doveo njenog muža da bi joj dao ceker s hranom za dijete. Istakla je da je muž bio krvav i da je šepao.

Zahirović je navela da je to trajalo do iza ponoći i da je potom naređeno da se žene i djeca odvezu na Urije. Kazala je da su Samid i Ismet Ekić vozili traktore, a da su žene i djeca bili u prikolicama. S njima je išao i auto sa srpskim vojnicima.

Blizu smetljišta, kako je posvjedočila, izašli su i bilo im je zatraženo zlato i novac, nakon čega im je rečeno da su slobodni da idu na Urije.

Zahirović je istakla da je na Urijama, od osoba koje su se vraćale u selo po hranu, saznala da su na njivi blizu jednog porodičnog groblja bile dvije hrpe zemlje i da su “najvjerovatnije tu ubijeni i zakopani” muškarci iz sela.

“Našla sam muža i jednog djevera. Bili su zakopani u manjoj grobnici”, kazala je svjedokinja.

Ona je dodala da je tu pronađeno dvoje ili troje komšija, a da je poslije pronađena i jedna kost njenog djevera, u Blagaju kraj mosta. Posmrtni ostaci svekra nisu pronađeni.

Na upit Odbrane da li je tog dana u selu vidjela Ljubana Babića, svjedokinja je odgovorila da “ne zna čovjeka”.

Za progon, ubistva i druge zločine počinjene u Bosanskom Novom optuženi su, uz Babića, Ranko Balaban, Rajko Karlica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Milenko Babić, Ostoja Balaban, Ratko Goronja, Nikola Reljić, braća Dragan i Ranko Baltić, Miroslav Kapetanović i Ranko Grab.

Tužilaštvo BiH ih tereti, između ostalog, da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), policije te paravojnih formacija, 22. juna 1992. ubili 24 osobe u zaseocima Alići i Ekići.

Suđenje će se nastaviti 11. januara.

Lamija Grebo