Članak

Sejdić: Aktivnosti “Sejdićeve vojske”

20. Decembra 2016.17:25
Svjedokinja Tužilaštva BiH govorila je o napadu na selo Bučje u općini Goražde i odvođenju stanovništva na Trebeško brdo, gdje su muškarci udarani u jednoj kući.

Stanica Čarapić je kazala da su “Sejdićevi ljudi” odveli stanovnike na Trebeško brdo. Ona je pojasnila da je vojska dva puta napala selo iz pravca Trebeškog brda, a da su joj komšije rekle da se radi o Sejdićevoj vojsci.

U prvom napadu, kazala je Čarapić, ranjen je Slavoljub Čarapić, koji je kasnije podlegao, a u drugom napadu ranjene su tri osobe.

Ona je ispričala da su im Sejdić i njegova vojska rekli da će ih prebaciti u Čajniče, ali da su odvedeni na Trebeško brdo. Istaknula je da je 12 osoba, među kojima je bilo djece, “pušteno za Čajniče”, dok su drugi ostali u jednoj kući.

“Tamo su nas zatvorili u neku kuću (…) Sedam dana su nas držali”, kazala je svjedokinja, dodavši da je Sejdić izdao naredbu da se vode na Trebeško brdo.

Prema svjedokinji, tada je Marica Čarapić bila ostala u selu Bučje, a Sejdićevi vojnici su im rekli: “Ubili smo vam Maricu.”

Odgovarajući na pitanja Odbrane zašto u istrazi 2012. nije spominjala da je neko ubio Maricu, svjedokinja je kazala da je za Maricu čula od naroda.

Tužilaštvo BiH tereti Ahmeta Sejdića, bivšeg komandanta Prve višegradske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), da je naredio i nečovječno postupao prema civilima srpske nacionalnosti na području općina Rudo, Višegrad i Goražde.

Svjedokinja je rekla da su Uroš Čarapić i drugi muškarci, koji su bili u podrumu kuće, tučeni.

“Ljudi su došli modri, crni, jaukali, pomagali… Oni su ih vraćali na Bučje da traže oružje. (…) Svi muškarci su bili pretučeni”, izjavila je Čarapić.

Na pitanje Odbrane ona je odgovorila da je čula da je Uroš Čarapić pretučen jer iz Čajniča nije doveo zarobljene muslimane.

Svjedokinja je istaknula da ih je Sejdićeva vojska vodila s Trebeškog brda u Goražde, gdje su bili zatvoreni u policiji.

“Vodila nas je Sejdićeva vojska. Kad smo prošli, vidjeli smo ga”, kazala je ona.

Čarapić je napomenula da su u Goraždu bili sedam mjeseci. Naglasila je da su u zatvoru umrle dvije starije osobe, kako misli, od batina. Dodala je da su 20 dana po izlasku iz zatvora umrle još dvije osobe.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. decembar.

Albina Sorguč