Članak

Ristanić: Donio im potvrde da su “časni”

20. Decembra 2016.14:10
Svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su kako su krajem aprila 1992. godine odvedeni iz svojih kuća i bili zatvoreni na nekoliko lokacija u Brčkom.

Svjedok Sakib Husrefović je živio u brčanskom naselju Kolubara. Odveden je zajedno sa bratom kada su jedno jutro došla uniformisana i maskirana lica. Njega su, kako je rekao, na putu do džamije prebili.

“U džamiji je bilo komšija… Ispred džamije je bio trocjevac… Tu je bila jedinica Mauzera… Koga god su bili izveli, vratio se krvav. Mnogi se nisu vratili. Vodili su ih u podrum dispanzera. Mog buraza su dole zavezali za radijator i tukli”, ispričao je Husrefović.

On je naveo da su dvojica pokušala da pobjegnu i da je jedan od njih, koji je imao 17 ili 18 godina, ubijen, a drugi je uspio pobjeći.

Svjedok je kazao da je on s jednom grupom nakon tri dana prebačen u Laser, a druga grupa je odvedena u kasarnu. Bili su, kako je naveo, umorni, gladni i žedni.

Husrefović je rekao da su u Laseru ubijeni izvjesni Kemo i Muzafer i da je on vidio kad su ih dvojica tukla motkama.

Svjedok je naveo da je 8. maja prebačen u hangar u Luci, gdje takođe “izvode i ubijaju”. On je kazao da je i tamo svjedočio jednom ubistvu.

U Luci je, kako je ustvrdio, vidio optuženog Đorđa Ristanića sa inspektorom po imenu Dragiša.

“Vidio sam ga kad su nam dali papire kao da smo čestiti i da idemo kućama”, kazao je Husrefović.

Ristanić je optužen da je, kao predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata, ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim djelima.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, koja je Husrefoviću predočavala iskaz koji je dao 1995. godine, svjedok je naveo da su im u džamiji govorili da snajper puca i ubija njihove ljude.

On se nije mogao sjetiti da je u izjavi kazao da je Mauzer doveo dva do tri ljekara i da je sa grupom od 50-ak ljudi, koji su se javili kao bolesni, prebačen u restoran “Lasera”.

Odbrana je Husrefoviću navela da je u izjavi kazao da je od čuvara čuo da su Kemo i Muzafer ubijeni, a da to nije vidio. Svjedok je kazao da su oni ubijeni motkama, a da su ih oni “dovršili mecima”. Precizirao je da nije vidio “njihovu smrt”.

Kao svjedok Tužilaštva BiH, saslušan je i Abdulah Muharemović, koji je takođe iz kuće sa 17 do 18 komšija Bošnjaka iz ulice odveden u džamiju. Na pitanje Odbrane, on je potvrdio da su im u džamiji rekli da je “neko od Muslimana pucao na Srbe”.

Svjedok je rekao da je pred džamijom vidio optuženog Đorđa Ristanića.

Muharemović je rekao da su potom odvedeni u kasarnu a onda u Luku, odakle je pušten 3. ili 4. maja 1992. godine.

Oba današnja svjedoka su navela da je prije njihovog odvođenja od kuća srušen most u Brčkom, da je situacija bila napeta i da je u gradu bilo dosta ljudi “sa strane”. Svjedok Husrefović je kazao da je nakon rušenja mosta vidio i dijelove ljudskih tijela.

Suđenje će biti nastavljeno 17. januara.

Marija Taušan