Članak

Alešević: Crni od vojničke čizme

19. Decembra 2016.14:58
Zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva izjavio je da ga je u krugu hotela “Radoč” u Bužimu tukao optuženi Mehmed Alešević.

Svjedok A, nekadašnji pripadnik Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna (NO APZP), ispričao je kako su ga pripadnici Petog korpusa Armije BiH (ABiH) zarobili sa saborcima 25. decembra 1994. godine, te da su u konačnici dovedeni u hotel “Radoč” u Bužimu. Zarobljenici su bili smješteni u dvije prostorije ispod hotela.

Svjedok je rekao da su istog dana ispitivani, a potom maltretirani i tučeni. Od te večeri se sjeća vojnih policajaca Vahida Bajraktarevića, Mehmeda Aleševića i još jedne osobe.

“Prvih deset dana je bilo najteže. (…) Tukao me Vahid Bajraktarević, Mehmed Alešević…”, kazao je A, dodavši da je tu bio zatvoren mjesec i po dana.

On je naveo je da mu je jedne prilike bilo rečeno i da skače na konja nacrtanog na zidu. Istakao je da je i tad bio udaran. U unakrsnom ispitivanju, svjedok je potvrdio da mu je više osoba to naredilo, “i Salkić i Medica”.

Svjedok A je rekao da ga je Mehmed Alešević Medica tukao “u nekoliko navrata”, prisjetivši se jedne prilike kada je izveden ispred prostorija u kojim su boravili, te da mu je naredio da podigne majicu i udarao ga palicom “x puta”.

On je objasnio da je čuo da je “Medica” imao ključeve i da je bio upravnik zatvora. Svjedok je kazao da je od drugih policajaca čuo da tu osobu zovu Medica, a da je poslije saznao da se zove Mehmed Alešević.

Alešević je optužen da je 1994. i 1995. godine nečovječno postupao prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu.

Kako se navodi u optužnici, Alešević je bio referent u vodu Vojne policije 505. bužimske brigade Petog korpusa ABiH.

Svjedok A je rekao da su Sulju Latića čuvari tukli do besvijesti više puta i da je na kraju podlegao.

“Mi smo bili zatvoreni u prostoriji, ali čulo se tamo gdje su ga tukli”, kazao je on, dodavši da je “Alešević gurnuo Latića”.

Svjedok Fikret Kendić, takođe nekadašnji pripadnik Narodne odbrane, kazao je kako je zarobljen krajem novembra 1994. godine i doveden u hotel u Bužimu, gdje je bio zatvoren u maloj prostoriji. Dodao je da je “bio ključar taj Mehmed Alešević”.

Na pitanje Tužilaštva zašto je mislio da je on upravnik, svjedok je odgovorio: “On je zaključavao, otključavao, šta smo mi znali.” Dodao je da je Alešević još i “postrojavao”.

“Svi smo bili crni od vojničke čizme”, rekao je svjedok, pojašnjavajući da su zatvorenici bili tučeni, te da su četiri osobe tu ubijene.

Istakao je da je tučen i Suljo Latić koji je “poživio deset do petanest dana” i umro u prostoriji.

Kendić je u unakrsnom ispitivanju rekao da ga Mehmed Alešević nije nikada udario.

Suđenje će se nastaviti 16. januara.

Lamija Grebo