Članak

Sakoč: Poziv na obuku u pucanju

16. Decembra 2016.14:07
Na suđenju za zločine počinjene u Počitelju, prva svjedokinja Odbrane govorila je o poznanstvu sa oštećenom T.

Č. i dešavanjima prije i za vrijeme rata.

Edina Rakić, sestra optuženog Edina Sakoča, kazala je da je oštećenu T.Č. upoznala preko svoje dobre prijateljice i komšinice Milene, sa kojom je živjela u mjestu Tasovčići (opština Čapljina).

Kako je ona objasnila, u Tasovčićima su prije rata živjeli Bošnjaci i Srbi, koji su “oduvijek bili u dobrim odnosima”.

“Ja sam se udala za svog prvog komšiju Srbina. Svi smo lijepo živjeli, nikada moja porodica niti moj brat Edin nisu imali ništa protiv. Kada je 1993. hrvatska vojska ušla u selo, svi smo otišli za Blagaj. U selu su od naše porodice ostali Edinova žena Fata, njihov sin Edis i naša nena”, ispričala je svjedokinja Rakić, te dodala da su Edinova žena i sin završili u logoru “Silos” u Čapljini, a da je nena ubijena.

Ona je kazala da su je 1992. godine Milena i T.Č. pozvale da ide u selo Prebilovci (opština Čapljina) na obuku u pucanju.

“Ja sam to odbila i nisam otišla. Mislim da su me zvale jer je moj muž Srbin, pa su mislile da ću i ja sa njima”, objasnila je Rakić.

Ona je navela da je na početku rata, ili krajem 1991. godine, u Tasovčiće stigao i vojni garnizon koji je donio naoružanje.

“Tada su pozvani svi Srbi da dođu i da uzmu oružje. Na mjestu gdje se dijelilo oružje vidjela sam T.Č”, ustvrdila je svjedokinja.

Sakoč je optužen da je 9. jula 1992. godine, sa osobom zvanom Boban, iz kuće porodice Đurašković u mjestu Počitelj (opština Čapljina) odveo T.Č. Prema optužnici, Sakoč je počeo daviti i konopcem tući T.Č., a potom ju je silovao. Prema drugoj tački optužnice, on je 10. jula, oko tri sata iza ponoći, s Bobanom ponovo došao do kuće Đuraškovića, gdje je Boban ubio dvije osobe.

Svjedokinja Rakić je kazala da se u Tasovčiće vratila 1998. godine, sa još dvije bošnjačke porodice, te da su isti dan na njihove kuće bačene bombe.

“Kod nas niko nije stradao, ali kod komšije bilo je njih troje ranjeno, a komšija Bekrija je poginuo”, rekla je svjedokinja i dodala da je T.Č. nakon rata vidjela samo jednom, i to u Bileći na autobuskoj stanici.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedokinja Rakić je kazala da u kući kod komšija nije vidjela nikakvo naoružanje.

Prije iskaza prvog svjedoka Odbrane, Tužilaštvo BiH je uložilo set više od 50 materijalnih dokaza, koji se uglavnom odnose na borbene izvještaje, kao i dokumente o ekshumaciji i identifikaciji oštećenih osoba.

Odbrana optuženog je uglavnom imala prigovor na relevantnost dokaza.

Suđenje se nastavlja 22. decembra, iskazima dva nova svjedoka Odbrane.

Dragana Erjavec