Članak

Naredne sedmice presude za zločine u Prijedoru i Sokocu

16. Decembra 2016.16:42
Krajem naredne sedmice, Sud BiH izreći će presude Mitru i Radetu Vlasenku te Dragi Končaru, optuženima za zločine počinjene na području Prijedora, kao i Nenadu Pržulju za zločin počinjen kod Sokoca.

Sud BiH bi u petak, 23. decembra, trebao izreći presudu Mitru i Radetu Vlasenku te Dragi Končaru, optuženima da su 4. juna 1992. godine, tokom pretresa u Kozarcu (općina Prijedor), pronašli grupu od osam civila koji su se krili u jednoj kući, a zatim ih ubili. Rade Vlasenko je optužen i da je iz Trnopolja izveo dvojicu zatvorenika, koje je odveo na prinudni rad, a zatim jednog od njih ubio, dok je drugi uspio pobjeći.

Isti dan, Sud BiH bi trebao izreći presudu i Nenadu Pržulju, kojeg Državno tužilaštvo tereti da je, kao komandir zatvora u Osnovnoj školi “Petar Kočić” u selu Čavarine kod Sokoca, učestvovao u zatvaranju, premlaćivanju i nestanku Bošnjaka, kao i drugim nečovječnim djelima.

Državno tužilaštvo bi u srijedu, 21. decembra, trebalo ispitati vještaka sudske medicine, nakon čega će Odbrana Zdenka Andabaka početi sa izvođenjem svojih dokaza. Kako je rečeno, planirano je da odmah na početku dokaznog postupka bude saslušan optuženi Andabak, optuženi za zločine počinjene na području Livna.

Bivši pomoćnik načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) Milorad Trbić, koji je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, trebao bi u srijedu, 21. decembra, svjedočiti na suđenju Srećku Aćimoviću za zločin počinjen u Srebrenici.

Iduće sedmice se nastavljaju suđenja za zločine počinjene u Doboju, Kotor-Varoši, Bužimu, Prijedoru, Zavidovićima, Vozući, Odžaku, Bosanskom Novom, Mostaru, Livnu, Čapljini, Hadžićima, Bijeljini, Bugojnu, Ljubuškom, Tesliću i Konjicu.

Srđan Kureljušić