Članak

“Silos”: Zatvorenici dobrovoljno odlazili na radove

15. Decembra 2016.14:41
Trećeg dana svjedočenja u svoju korist, Nezir Kazić, optuženi za zločine počinjene na području općine Hadžići, kazao je da su se zatvorenici dobrovoljno javljali da idu na radove.

“Izbor se vršio na osnovu ljudi koji su se dobrovoljno javljali”, rekao je optuženi.

Kazić koji je, prema optužnici, bio komandant Devete brdske brigade Armije BiH (ABiH), ustvrdio je da Brigada ne može da ima zatvor u svojoj nadležnosti.

“‘Silos’ nije nikada bio vojni objekat. Kasarna ‘Krupa’ nije bila pod komandom Devete brdske brigade”, kazao je optuženi, dodavši da nije obaviještavan o pitanjima gonjenja i držanja zatvorenika.

On je na pitanje predsjedavajuće Sudskog vijeća Minke Kreho rekao da su stražari koji su obezbjeđivali “Silos” bili u sastavu Teritorijale odbrane, a kasnije Devete brdske brigade.

“Ne razumijem ko je dao da ih čuva vojska”, kazao je Kazić.

Osim Kazića, za zločine počinjene nad zatočenicima u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, Tužilaštvo BiH tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera.

Kao prvi svjedok Odbrane Halida Čovića, koji je optužen u svojstvu jednog od zamjenika i upravnika logora “Silos”, saslušan je Izet Ramić, nekadašnji stražar u “Silosu”. On je također kazao da su se zatvorenici dobrovoljno javljali da idu da obavljaju radove.

Ramić je kazao da je od kraja ljeta do početaka decembra 1992. držao stražu u krugu Silosa, a kasnije i unutar objekta “Silos”.

“U novembru 1992. godine došlo je do formiranja Devete brdske brigade i tada sam postao njen pripadnik. U decembru, ova grupa koja je vršila obezbjeđenje vanjskog dijela, preuzela je i unutrašnji dio ‘Silosa’. (…) Na čelu ‘Silosa’ bio je upravnik Hujić Bećir i zamjenik Halid Čović. Svaki stražar koji je došao, prvo je dobio upute u kojima je pisalo kakve su obaveze i dužnosti stražara prama zatvorenicima”, ispričao je Ramić.

On je naglasio kako je u uputama bilo navedeno da je strogo zabranjena upotreba sile.

Ramić je istaknuo da su upravnik i zamjenik primali zatvorenike na razgovor u vezi sa potrebama zatvorenika.

“Najčešće su bile konfliktne situacije između njih samih ili su tražili da im se nešto donese”, kazao je svjedok.

On je istaknuo da je odnos stražara prema zatvorenicima bio korektan, te da su se stražari poznavali sa većinom zarobljenika i donosili im pakete, što je sam činio.

Ramić je ispričao da su zatvorenici, osim cijepanja drva za potrebe njihovog grijanja, vođeni da sijeku drva i da obavljaju poljoprivredne radove.

“Svako veče primali smo rasporede šta treba da se radi. Oni su se poslije dobrovoljno javljali. Svi su voljeli da idu napolje, bila je dupla ishrana. Svi da su mogli išli bi na radove”, kazao je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. decembar, kada će Ramić nastaviti svjedočenje.

 

 

Albina Sorguč