Članak

Perišić i Zoranović: Izvlačenje ranjenih i poginulih

14. Decembra 2016.15:52
Svjedoci Tužilaštva BiH su izjavili da su, kao pripadnici rezervnog sastava policije, išli u naselje Gračanica (općina Rogatica) kako bi izvlačili ranjene i poginule pripadnike Vojske Republike Srpske (VRS).

Zoran Janković je kazao da je s pripadnicima rezervnog sastava policije u Rogatici otišao na brdo Ptičijak, odakle se vidi naselje Gračanica.

“U Gračanici se vode borbena dejstva, ali se ne može zaključiti gdje počinju i gdje završavaju. Puca se na sve strane. Vode se ulične borbe, jedna veoma mučna situacija”, rekao je svjedok.

Budući da je bilo dosta ranjenih i mrtvih, kazao je svjedok, dobili su naređenje da ih izvuku. Prema njegovim riječima, u sjećanju mu je ostala grupa ubijenih ljudi koje je vidio, ali nije zapamtio kako su bili obučeni.

Svjedok je rekao da je optuženog Božidara Perišića, kojeg poznaje, vidio kada su ubacivali ranjene i mrtve u oklopno vozilo.

“Imao je neku eksplozivnu napravu u ruci. Povikao je na nas da se sklonimo jer će ta naprava eksplodirati, i to se stvarno desilo”, ispričao je Janković.

Perišić je optužen da je 19. juna 1992. godine civile bošnjačke nacionalnosti više puta istjerivao iz domova, nakon čega je pojedine fizički i psihički maltretirao i hapsio. Perišić je optužen zajedno s Vinkom Zoranovićem da su od maja 1992. do kraja 1993. godine vršili progon civilnog bošnjačkog stanovništva s područja Rogatice, te su učestvovali u ubistvima, silovanjima i nezakonitim zatvaranjima.

Prema optužnici, Perišić je bio pripadnik Prve podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Zoranović pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Rogatica.

Dragan Nerić, također bivši pripadnik rezervnog sastava policije, kazao je da je bio na brdu Ptičijak i da su krenuli da izvlače četiri poginula pripadnika VRS-a. On je rekao da je tačna njegova izjava da je vidio pet do šest mrtvih tijela na ulici.

Svjedok je kazao da optuženog poznaje, ali da ga tog dana nije vidio.

Treći svjedok Miroslav Kozić je ispričao da je 1992. bio na Ptičijaku kada je dobio naređenje da preveze ljude koji su dobrovoljno izašli iz Rogatice i one koji budu ranjeni. Prema njegovom iskazu, tog dana je bila strašna pucnjava, i gorjele su kuće u Gračanici.

“Vidio sam jednog ranjenog da leži, bio je u našoj uniformi. Bio je živ, ranjen. Uvukli smo ga u vozilo i krenuli prema Donjem Polju. Tu sam predao ovog ranjenog”, rekao je Kozić.

Odgovarajući na unakrsna pitanja, Kozić je kazao da poznaje optuženog Perišića, ali da se ne može sjetiti je li ga tog dana vidio.

Emina Dizdarević Tahmiščija