Članak

Ljuban Babić i ostali: Nije vidio ni ubistva ni optužene

14. Decembra 2016.17:14
U nastavku svjedočenja na suđenju za ratni zločin počinjen na području Bosanskog Novog, svjedok je objasnio da lično nije vidio nikakva ubistva, niti je ikoga od optuženih vidio u junu 1992. godine.

Svjedok Bekir Alić je rekao da optuženog Ljubana Babića poznaje od prije rata, ali ga nije vidio 22. juna 1992. godine. Na prošlom ročištu, kada je započeo svjedočenje, Alić je kazao da mu je Ljuban Babić ubio brata.

Negirao je da je to čuo od supruge, tvrdeći da mu je rekao S-1.

Za progon, ubistva i druge zločine počinjene u Bosanskom Novom optuženi su, uz Babića, Ranko Balaban, Rajko Karlica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Milenko Babić, Ostoja Balaban, Ratko Goronja, Nikola Reljić, braća Dragan i Ranko Baltić, Miroslav Kapetanović i Ranko Grab.

Tužilaštvo BiH ih tereti, između ostalog, da su kao pripadnici vojske i policije, te paravojnih formacija snaga Srpske Republike BiH, a kasnije Vojske Republike Srpske (VRS), 22. juna 1992. došli u zaseoke Alići i Ekići, gdje su ubili 24 osobe. Kako se navodi u optužnici, putem su zaustavili traktor i s njega skinuli civila Mensuda Alića, kojeg je potom Ljuban Babić pucnjem iz vatrenog oružja ubio.

Svjedok je ispričao da je Stojko Balić, od kojeg su dobijali informacije u vezi sa stanjem u njihovoj općini, prije rata bio častan čovjek.

“Pokušao je biti častan i u ratu, ali je uradio to što je uradio. Manipulirao nas je”, izjavio je svjedok, koji je na prethodnom ročištu ispričao da su sve informacije koje im je Balić prenosio bile lažne.

Na insistiranje branitelja optuženih, svjedok je ponovio da je napad VRS-a na njihovo selo počeo 12 maja.

Suđenje se nastavlja 21. decembra.

Srđan Kureljušić