Članak

Andabak: Mrtvo tijelo na spratu

14. Decembra 2016.16:31
Svjedok Odbrane Zdenka Andabaka je kazao kako je u julu 1993. godine vidio beživotno tijelo u jednoj kući u selu Grborezi (općina Livno).

Milan Juranić, nekadašnji pomoćnik zapovjednika Policijske stanice Livno za poslove uniformisane policije, prisjetio se kako je, na dan akcije razoružavanja bošnjačkih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u julu 1993. godine, od zapovjednika brigade upućen u selo Grborezi da vidi ima li mrtvih.

Svjedok je dodao da je zapovjednik imao informacije da su dvije osobe ubijene, a da je on lično otišao u Grboreze, gdje mu je jedan vojnik pokazao na kuću. Na pitanje Tužilaštva BiH kako se desilo da dobije zadatak od zapovjednika brigade, svjedok je odgovorio da je on rukovodio akcijom i da je “policija bila pod vojskom”.

“Na katu sam vidio mrtvu osobu pokrivenu dekom”, rekao je Juranić, dodavši da se ne može sjetiti drugog tijela.

Istakao je da je otišao u Livno, gdje je usmeno izvijestio Stanka Vrgoča, te da se isti dan vratio u selo, gdje je razgovarao sa srodnicom ubijenog. Pojasnio je da ne zna da li je tada obavljen uviđaj.

O dešavanju u Grborezima, kazao je svjedok, pričalo se da je došlo do razmjene vatre, te kada su pripadnici koji su vršili razoružanje ušli u selo, da ih je dočekao čovjek s mitraljezom na balkonu.

Juranić je negirao da je imao neformalna službena saznanja da je optuženi nekoga maltretirao ili lišio života.

Optužnica tereti Zdenka Andabaka da je rukovodio akcijom u selu Grborezi 21. jula 1993. godine, kada su pripadnici Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a jednu osobu ubili, a drugu ranili. Prema optužnici, pripadnici ove bojne su potom ranili još jednu osobu, koju je Andabak ubio.

Kako je dalje navedeno, optuženi je nakon toga fizički zlostavljao jednog civila, kojem je naredio da legne na tlo te mu skakao po stomaku i kundakom izbio dva zuba.

Prema optužnici, Andabak je bio pomoćnik načelnika Uprave Vojne policije za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina HVO-a i komandir Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a.

Drugi svjedok Josip Bralo je rekao kako je u julu 1993. godine, kao vozač kola hitne pomoći, došao u Grboreze, gdje je u jednoj kući zatekao tijela muške i ženske osobe.

Naglasio je da muškarac nije davao znake života, ali da nije na njemu primijetio vidljive povrede. Za ženu je kazao da je zapomagala i držala se za nogu, te da ju je prevezao do medicinskog centra u Livnu.

Optuženog, kako je naveo, nije vidio u Grborezima.

Treći svjedok Žarko Maglica je rekao da je u ovom periodu, kao vozač pogrebnih kola, s kolegama otišao u Grboreze jer je dobio nalog da ide po dva poginula Bošnjaka.

Svjedok je istakao da su preuzeli jedno tijelo, jer je samo jedno moglo stati u kola, i odvezli ga u mrtvačnicu. Dodao je da je on potom otišao na put, te da ne zna da li je vozač dovezao drugo tijelo.

Suđenje će se nastaviti 11. januara 2017. godine.

Lamija Grebo