Članak

Alešević: Upravnik s ključevima

12. Decembra 2016.16:51
Na suđenju za zločin počinjen u Bužimu, svjedoci Tužilaštva BiH su rekli da su optuženog Mehmeda Aleševića viđali u hotelu “Radoč”, ali ih nije fizički maltretirao, kao ni druge zatvorenike.

Fikret Mehurović je ispričao da je u novembru 1994. godine zarobljen kao civil u blizini mjesta Elezovići (opština Velika Kladuša), odakle je odveden u Bužim i zatvoren u podrumske prostorije hotela “Radoč”.

Objasnio je da je u podrumu bilo i drugih zatvorenika te da ih je čuvao Mehmed Alešević, koji je imao ključeve prostorije u koju su bili zatvoreni. Prema njegovom svjedočenju, Alešević je bio i upravnik zatvora.

“On kad otvori vrata, mi tada možemo da izađemo do toaleta ili na obrok. Uglavnom je on otvarao vrata, međutim bilo je ujutru dežurnih policajaca koji su nekad umjesto njega otključavali podrum”, kazao je svjedok.

Prema svjedočenju Mehurovića, neki zatvorenici su u hotelu “Radoč” udarani, a trojica njih su tokom zarobljeništva i preminula – Jusuf Dizdarević, Senad Purić i Suljo Latić. Svjedok je istaknuo da nije vidio ko ih je tukao.

Po povratku u prostoriju gdje su bili zatočeni, kako je rekao svjedok, kod Jusufa Dizdarevića nije na tijelu vidio ikakve povrede ili krv.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok je objasnio da sa sigurnošću ne zna da li je optuženi bio upravnik zatvora, ali da je to zaključio jer je jedini imao ključeve.

“On je bio upravnik s ključevima. Uglavnom nam je on otključavao prostoriju, mada je bilo policajaca koji su nas ujutru umjesto njega puštali napolje”, zaključio je Mehurović.

Alešević je optužen da je 1994. i 1995. godine nečovječno postupao prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu.

Kako se navodi u optužnici, Alešević je bio referent u vodu Vojne policije 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH).

Na današnjem ročištu iskaz je dao i Šeja Krupić, koji je takođe u novembru 1994. godine, kao pripadnik vojske Autonomne pokrajine, bio zatvoren u Bužimu u hotelu “Radoč”.

I svjedok Krupić je potvrdio da je među stražarima bio Mehmed Alešević, ali da nikada nije vidio da je on bilo koga udario.

“Bilo je zatvorenika koji su tučeni i maltretirani. Među njima sam bio i ja, ali Alešević me nikada nije dotakao”, objasnio je svjedok.

Dodao je da je jedne prilike kroz rešetke vidio kako vojni policajci tuku Jusufa Dizdarevića, ali da među njima nije bilo optuženog Aleševića.

“Kako su ga premlatili, čovjek nije mogao ni da govori, ni da ustane. Te iste noći je i preminuo”, izjavio je Krupić te dodao da je tokom zarobljeništva išao na prinudne radove, te ostao u Bužimu tri mjeseca.

Naredno ročište zakazano je za 19. decembar, kada će Tužilaštvo BiH pozvati još dva svjedoka.

Dragana Erjavec