Članak

Akeljić i ostali: Vještačenje zaštićenog svjedoka

12. Decembra 2016.14:49
Na suđenju za zločine počinjene na području Viteza, Sud BiH prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH za vještačenjem zaštićenog svjedoka A radi utvrđivanja njegove zdravstvene sposobnosti.

Ćazim Hasanspahić, tužilac Državnog tužilaštva BiH kazao je da je, kako je i planirano za današnje ročište, svjedok A pristupio u sud, ali da zbog lošeg zdravstvenog stanja, ne može da svjedoči.

“Iz Odjeljenja za podršku svjedoka javili su da se zaštićeni svjedok A nikako ne osjeća dobro, da je vidno uznemiren, te iz tog razloga nije u stanju da svjedoči danas”, objasnio je Hasanspahić.

Kako je kazao, svjedok A je dugi niz godina na terapijama, ima psihičkih problema, a prije dva mjeseca imao je porodičnu tragediju koja je dodatno pogoršala njegovo psihičko stanje.

“Iz tog razloga, časni Sude,  predlažemo da se ovaj svjedok pošalje na vještačenje, nakon čega bi neuropsihijatar odlučio da li je sposoban da da iskaz pred ovim sudom, ili ne”, rekao je tužilac.

Prijedlog Tužilaštva BiH za vještačenjem zaštićenog svjedoka A, Sud BiH je prihvatio.

Svjedok A trebao je da da iskaz na suđenju Minetu Akeljiću, Šabanu Haskiću, Senadu Bilalu, Hazimu Patkoviću i Šemsudinu Đeliloviću.

Oni su optuženi da su od jula do novembra 1993. godine u mjestu Kruščica učestvovali u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti.

Kako se navodi u optužnici, Akeljić, kao komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), te Haskić, Bilal, Patković i Đelilović, kao pripadnici ove jedinice, psihički i fizički su zlostavljali zatvorenike u objektu “Crna kuća” u Kruščici.

Suđenje se nastavlja 19. decembra, kada je ponovo najavljeno unakrsno ispitivanje svjedoka tužilaštva Gorana Struktara, koji bi iskaz trebao da da putem video linka iz Australije, te još jednog svjedoka Tužilaštva BiH.

Dragana Erjavec