Članak

Vrućinić: Premlaćivanja u Lušci Palanci

9. Decembra 2016.17:01
Na suđenju Mirku Vrućiniću za zločine u Sanskom Mostu, svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su da su nakon hapšenja udarani u jednoj kući i zgradi policije u Lušci Palanci.

Svjedok Mesud Avdić ispričao je da je uhapšen početkom jula 1992. godine, nakon čega je odveden u kuću Sime Miljuša u Lušci Palanci gdje je udaran. Dodao je da je, skupa s drugim zarobljenicima, odvođen i u zgradu policije gdje je ispitivan i udaran.

„U kući nas je tukao ko je naišao. Čuvala nas policija… Gore je bilo kad drugog tuku nego kad tebe tuku… Onda su tukli mene i Esada. Mene su tukli dok nisam pao u nesvjest. Probudim se u sred prostorije ležim tražim vode, ali ne daju”, kazao je svjedok.

Naglasio je da je vidio kada je Dedo Dervišević podlegao od povreda koje zadobio prilikom udaranja i mučenja. Avdić je rekao i da su Sado Kaltaka tukli policajci.

Avdić je ispričao da su zarobljenici 20. jula 1992. godine odvedeni u logor Manjaču, a sa njima su išla trojica ili četvorica policajaca iz Lušci Palanke.
„Usput su nas natjerali da pjevamo četničke pjesme“ kazao je svjedok Avdić.

Vrućinić je optužen da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) i član Kriznog štaba u Sanskom Mostu, od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu u sklopu kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, protivzakonita zatvaranja i prisilni nestanci.

Optuženi je naveo da je da je 90 posto stvari koje je rekao svjedok neistinito.

Velid Handanagić, drugi svjedok Tužilaštava BiH na ovom suđenju, također je ispričao da je nakon hapšenja sredinom juna 1992. godine bio zatvoren i tučen u kući Sime Miljuša i zgradi policije u Lušci Palanci.

On je ispričao da je potom prebačen u jednu od garaža fabrike “Betonirka”, koja se nalazi u blizini zgrade policije u Sanskom Mostu, a potom je prebačen na Manjaču odakle je pušten u septembru 1992. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 30. decembar.

Albina Sorguč