Članak

Mahmuljin: Odred “El-Mudžahidin” samo papirnato podređen 35. diviziji

7. Decembra 2016.17:45
Na suđenju Sakibu Mahmuljinu za zločine počinjene na području Vozuće (općina Zavidovići), svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je Odred "El-Mudžahidin" u borbenim dejstvima bio podređen 35. diviziji Armije BiH (ABiH).

Svjedok Ahmet Odžačkić je kazao da je odluku o podređenosti Odreda “El-Mudžahidin” komandi 35. divizije ABiH donijela komanda Trećeg korpusa.

Odžačkić, bivši načelnik operativno-nastavnog organa u komandi 35. divizije ABiH, kazao je da je dokument o pretpočinjavanju potpisao komandant korpusa.

Za informaciju o zarobljavanju 61 osobe, koje su u selu Kesten (općina Zavidovići) lišili slobode pripadnici Petog bataljona 328. brigade, a potom ih oteli pripadnici odreda, svjedok nije mogao potvrditi da li je dostavljena komandi Trećeg korpusa.

Svjedok je potvrdio da se 2003. ili 2004. godine zajedno sa još dvije osobe sastao sa Mahmuljinom, kada ih je pitao zašto ne zna za taj izvještaj i da se tako nešto dogodilo. “Nas trojica nismo imali odgovor”, dodao je svjedok.

Odgovarajući na pitanja, svjedok je kazao da je komandant 35. divizije o ovom događaju trebao obavjestiti pretpostavljenog starješinu, te angažovati vojnu policiju.

Na pitanje da li je divizija trebala tražiti instrukcije od komande korpusa, svjedok je odgovorio da je to trebala riješiti u okviru svoje nadležnosti.

Odžačkić je svjedočio na suđenju Sakibu Mahmuljinu, bivšem komandantu Trećeg korpusa ABiH, koji je optužen jer nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića.

Na upit da li je odred bio pod efektivnom kontrolom 35. divizije, svjedok je kazao da je to bilo “pro forme”.

“Mi nismo znali strukturu te jedinice, nije nam bilo poznato njeno brojno stanje kao ni sredstva sa kojima raspolaže”, kazao je svjedok, istaknuvši da odred nije podnosio izvještaje kao druge jedinice.
Svjedok je dodao da nisu nikad dobili izvještaj iz odreda da su izvršili zadatak.

“Oni su bili gosti koji se nisu prilagođavali domaćinu, nego su tražili od domaćina da se prilagođava njima”, kazao je svjedok Odžačkić.

Svjedok Fikret Skejić, referent za bezbjednost 35. divizije, kazao je da misli da je informacija da su zarobljenici oteti proslijeđena komandi korpusa.

Skejić je naveo da odredom niko nije mogao komandovati, te da su samo, kako je naveo, “papirnato bili podređeni komandi 35. divizije”.

Nastavak suđenja zakazan je 21. decembar.

Albina Sorguč