Članak

Ljuban Babić i ostali: Ubistvo brata

7. Decembra 2016.15:01
Prvi svjedok Državnog tužilaštva na suđenju trinaestorici optuženih za zločine počinjene na području Bosanskog Novog, rekao je kako je saznao da je njegovog brata ubio Ljuban Babić u junu 1992. godine.

Bekir Alić je rekao da je 1992. godine bio vjerski službenik u naselju Donji Agići (općina Bosanski Novi), te dodao da se u maju te godine sklonio u Maslovare, u zaseok Alići, kod svojih roditelja.

Alić se prisjetio da je 22. juna 1992. godine s bratom Mensudom i Sakibom Ekićem otišao do Stojke Baltića kako bi ga pitao šta se dešava u općini. Kazao je da je zatim njegov brat razgovarao i sa zaštićenim svjedokom S-1 da idu u Blagaj Japru po sijeno, što su i učinili. Kasnije tog dana iznad Alića, kako je rekao svjedok, čuo je galamu i rafale, a potom je sreo svjedoka S-1 koji mu je kazao da je njegov brat otišao kući.

Nakon noćenja u šumi, svjedok je kazao da su poslali najstariju osobu do Stojka Baltića, te da su saznali da su i njemu dolazili ljudi koji su bili u Alićima i Ekićima, da je dolazio Milenko Brčin i još neki ljudi, te da su mu prijetili. Alić je pojasnio da se u Urijama sastao sa majkom, suprugom i snahom, koje su mu ispričale šta se dešavalo sa stanovništvom Alića i Ekića, te da mu je odveden otac. Rekle su i da je ubijen Fadil Ekić, ali da ne znaju ko ga je ubio.

Svjedok je naveo da su, po njihovoj priči, u selo taj dan došli naoružani srpski vojnici i da su prepoznale Milenka Karlicu, Milenka Brčina, te Ranka i Milana Balabana.

Prema riječima svjedoka, kasnije je saznao da mu je brata ubio Ljuban Babić. Kazao je da tijelo brata, kao ni oca nikada nije pronašao.

Za progon, ubistva i druge zločine u Bosanskom Novom optuženi su Ljuban Babić, Ranko Balaban, Rajko Karlica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Milenko Babić, Ostoja Balaban, Ratko Goronja, Nikola Reljić, braća Dragan i Ranko Baltić, Miroslav Kapetanović i Ranko Grab.

Tužilaštvo BiH ih, između ostalog, tereti da su kao pripadnici vojske i policije 22. juna 1992., došli u zaseoke Aliće i Ekiće gdje su ubili 24 osobe. Kako se navodi u optužnici, putem su zaustavili traktor i sa njega skinuli civila Mensuda Alića, kojeg je potom Ljuban Babić pucnjem iz vatrenog oružja ubio.

Sudsko vijeće je na ročištu kazalo da je Državno tužilaštvo podnijelo prijedlog da se odredi pritvor Milenku Babiću i Milenku Brčinu, jer su prekršili mjere zabrane koje su im izrečene. Odbrane su zatražile da se ovaj prijedlog odbije, a Sudsko vijeće je reklo da će optuženi biti zadržani u prostorijama za zadržavanje do odluke Suda BiH.

Suđenje će se nastaviti unakrsnim ispitivanjem svjedoka Alića 14. decembra.

Lamija Grebo