Članak

Buza: Prizor mrtvih roditelja i malodobne kćerke

6. Decembra 2016.17:04
Prvi svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je u zaseoku Zelenike (općina Prozor) 14. septembra 1993.

godine u porodičnoj kući zatekao ubijene roditelje i dvanaestogodišnju kćerku.

Svjedok Kazo Zelenika je u toku rata bio logističar u Trećoj bojnoj Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a zadaci su mu, kako je kazao, bili obezbjeđenje materijalno – tehničkih sredstava (MTS).

Naveo je da je noć prije napada na selo Uzdol bio u Prozoru sa ženom i tek rođenim djetetom, a dvanaestogodišnja kćerka Jadranka je bila sa njegovim roditeljima u zaseoku Zelenike.

Dodao je da je ujutro, 14. septembra 1993. dobio informaciju da gori Uzdol, te je sa dvojicom prijatelja krenuo gore. Dolaskom na Uzdol, svjedok je vidio da gore kuće i štale, te se pojedinačno čula pucnjava. Pojasnio je da se selo Uzdol sastoji od nekoliko zaselaka – Križe, Raiči i Zelenike.

Kod škole je vidio nekoliko mrtvih vojnika HVO-a i Armije BiH (ABiH). Idući putem do zaseoka Zelenika gdje je bila njegova kuća, svjedok je vidio dosta ubijenih komšija koje je poznavao.

“Stižem kući svojoj, vrata otvorena. Pokojna kći Jadranka leži, iz nje zrak izlazi. Vičem: ‘Kćeri, jesi li živa?’. Nema. (…) Vruća je još bila. Vidim – pogođena tačno u srce. Tamo otvorena vrata sobe, preko hodnika s lijeve strane – pokojni otac ubijen pored vrata. Na bračnom krevetu je ležala mater. Nema glave, nema kose. Samo mozak vidiš po plafonu. Dijete sam prenio na krevet pored babe”, opisao je svjedok.

Nakon tog prizora, svjedok je kazao da je krenuo ići dalje po selima da traži nekoga živog. Prema njegovim riječima, na putu je vidio ubijenu Ružu Zelić i njeno dvoje maloljetne djece.

Kada se vratio do škole, svjedok tvrdi da su došli neki ljudi iz policije, te je bio izvjesni Luka sa kamerom. Kako je kazao, sa Lukom je krenuo u obilazak terena kako bi snimili dešavanja. Dodao je da su sve ubijene osobe koje je vidio bili civili, osim Ive Rajiča.

“Saznao sam da je prozorski bataljon počinio taj zločin. On je bio jedini na tom području. Velikih sukoba nije bilo do masakra na Uzdolu. Čuo sam da je Sefer Halilović rukovodio ovom akcijom, kasnije se ispostavilo da on nije bio zapovjednik. Kasnije se čulo da je neki Buza iz Zenice. Mora se znati ko je bio zapovjednik”, rekao je on.

Zelenika je svjedočio na suđenju Enveru Buzi, koji je optužen da je kao komandant Samostalnog bataljona Prozor ABiH, počinio zločin protiv civilnog stanovništva u selu Uzdol. Prema optužnici, Buza je imao stvarnu i efektivnu kontrolu nad bataljonom.

U optužnici se navodi da su pripadnici Samostalnog bataljona Prozor u ranim jutarnjim satima 14. septembra 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Križe, Zelenika i Raiči, te na okrutan i svirep način ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Odgovarajući na unakrsna pitanja, Zelenika je kazao da je komanda Treće bojne HVO-a bila u školi u Uzdolu, te da je pored škole bio tenk koji je u toj akciji onesposobljen. Pojasnio je da su civili bili upozoreni da je područje Uzdola vatreni položaj, ali da nisu mogli ljude natjerati da napuste kuće.

“Envera Buzu ne znam. Nisam ga vidio. Čuo sam da je nekad dolazio neki Buza iz prozorskog bataljona, ali nisam bio tu. Ne znam ni je li bio zapovjednik. Ne znam ko je ubio moju porodicu. Niko neće da kaže”, dodao je on.

Suđenje se nastavlja 20. decembra.

Emina Dizdarević Tahmiščija