Članak

Sljedeće sedmice presude za zločine u Odžaku i Orašju

2. Decembra 2016.16:19
Sud BiH će iduće sedmice izreći presude Mati Baotiću za zločine počinjene na području Orašja, te Marijanu Brnjiću za zločine počinjene na području Odžaka.

U petak, 9. decembra, Državni sud će izreći presudu Mati Baotiću, koji je optužen kao zamjenik zapovjednika Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), za mučenja i zlostavljanja zatočenika u Donjoj Mahali (opština Orašje), kao i silovanje 1992. i 1993. godine.

Isti dan, Sud BiH će izreći presudu i Marijanu Brnjiću optuženom da je između 4. i 5. juna 1992. godine, u kuću u neposrednoj blizini autobuske stanice u Posavskoj Mahali (opština Odžak), prisilno doveo ženu srpske nacionalnosti i silovao je. Prema optužnici, on je u to vrijeme bio pripadnik 102. brigade HVO-a.

U utorak, 6. decembra, prvi svjedok tužilaštva dat će iskaz na suđenju Enveru Buzi, bivšem pripadniku Armije BiH (ABiH), optuženom za zločin počinjen 1993. godine u Uzdolu (opština Prozor).

Dan kasnije, bit će saslušan prvi svjedok Tužilaštva na suđenju Ljubanu Babiću, Ranku Balabanu, Rajku Karlici, Milenku Brčini, Mirku Odžiću, Milenku Babiću, Ostoji Balabanu, Ratku Goronji, Nikoli Reljiću, Draganu i Ranku Baltiću, te Miroslavu Kapetanoviću i Ranku Grabi, optuženim za zločin u Bosanskom Novom 1992. godine.

U srijedu, 7. decembra, iskaz će dati i prvi svjedoci Odbrane Petra Krndelja, optuženog za zločine počinjene na području Čapljine. Njemu se sudi sa Nikolom Zovkom, Krešom Raičem i Ivicom Čuturom.

Prvi svjedok Odbrane dat će iskaz u četvrtak, 8. decembra, na suđenju Saši Ćurguzu, koji je optužen za zločine na području Bihaća.

Nastavak iznošenja završnih riječi Odbrane trećeoptuženog Drage Končara za zločin počinjen na području Prijedora zakazan za utorak, 6. decembra. Osim Končara, u ovom predmetu optuženi su i Mitar i Rade Vlasenko.

U petak je na rasporedu iznošenje završnih riječi Odbrane Selmana Busnova, koji je zajedno sa Safetom Mujčinovićem, Ramizom Halilovićem, Zijadom Hamzićem, Osmanom Gogićem, Nusretom Muhićem i Nedžadom Hodžićem, optužen za zločine na području Kladnja.

Naredne sedmice nastavljaju se suđenja za zločine u Mostaru, Vitezu, Višegradu, Srebrenici, Trnovu, Sokocu, Orašju, Odžaku, Kladnju, Uzdolu i Bosanskom Novom.

 

 

Dragana Erjavec