Članak

Dragičević i ostali: Zatraženo izuzeće Vijeća

2. Decembra 2016.14:14
Odbrane optuženih za otmicu i ubistvo civila u Višegradu zatražile su izuzeće Vijeća Suda BiH zbog sumnje u pristrasnost  njegovih članova.

Suđenje je nakon ovog prekinuto dok se ne donese odluka o zahtjevu svih odbrana.

Odbrane su navele da je Sudsko vijeće, kojim predsjedava Vesna Jesenković, razmatralo sporazum o priznanju krivnje Miće Jovičića, koji je također optužen u ovom predmetu a trebao je danas svjedočiti.

“Smatram da postoji sumnja u pristrasnost i iz razloga što nam uskraćujete sporazum o priznanju krivnje”, kazao Miloš Perić, branilac optuženog Miloša Mitrašinovića.

Odbrane su prigovorile zbog izmjene izvođenja dokaza, napomenuvši da Jovičić nije naveden kao svjedok u optužnici. Miodrag Stojanović, branilac optuženog Luke Dragičevića, rekao je da se radi o dokazu koji nije naveden u optužnici.

On je naveo da se radi o novom ili dodatnom svjedoku, koji bi trebalo da se pozove nakon što se završi dokazni postupak Tužilaštva i Odbrane.

Sutkinja Jesenković je kazala da je Vijeće donijelo odluku o izmjeni redoslijeda dokaza, jer tužilac nije mogao pretpostaviti da će uslijediti sporazum o priznanju krivnje. Ona je dodala da je ovakva odluka donesena u cilju ekonomičnosti i efikasnosti postupka.

Jesenković je istaknula da je ovakva odluka u interesu i svih optuženih, jer će imati više vremena da se spreme ako smatraju da trebaju pobijati iskaz ovog svjedoka.

Napomenula je da je stav Vijeća da se Odbrani ne dostavlja sporazum o priznanju krivice.

Tužilac Džermin Pašić je ocijenio da su razlozi Odbrane u vezi s odlaganjem pretresa, jer Odbrani ne odgovara saslušanje svjedoka Jovičića.

Jovičić je nakon priznanja krivnje osuđen na pet godina zatvora zbog zločina počinjenog 27. februara 1993., kada je na željezničkoj stanici u Štrpcima (općina Rudo) iz voza oteto 20 civila, koji su ubijeni na području Višegrada.

Njemu se sudilo s Lukom Dragičevićem, Bobanom i Petkom Inđićem, Obradom i Novakom Polugom, Draganom Šekarićem, Oliverom Krsmanovićem, Radojicom Ristićem, Vukom Ratkovićem i Miodragom Mitrašinovićem.

Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Boban Inđić komandir Interventne čete ove brigade, dok su ostali optuženi bili pripadnici Interventne čete ili Prve čete Prvog bataljona te brigade.

Albina Sorguč