Članak

Miletić: Optuženoj dao dio novca iz “projekta Brkić”

1. Decembra 2016.16:29
Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je dio novca iz “projekta Brkić” dao optuženoj Azri Miletić.

U nastavku svjedočenja, S-1 je komentarisao presretnute razgovore sa Senadom Šabićem, koji je pred Sudom BiH bio optužen sa Ramom Brkićem i drugima u predmetu organizovanog kriminala.

S-1 je rekao da je od Šabića tražio novac kako bi mu osigurao povoljniji ishod postupka preko prijateljice Azre Miletić, koja je u tom predmetu bila u Apelacionom vijeću.

Svjedok je potvrdio da je na ceduljici zapisivao iznose novca koje je Miletić davao odnosno posuđivao, u čemu, po svjedoku, “nema razlike”. Ukupan iznos je 9.500 eura, koji mu nije vratila, što za S-1, kako je naveo, nije sporno.

“Ne mogu se sjetiti kada sam joj tačno davao novac. Bilo je i prije i u toku ‘predmeta Brkić’… Zašto ne bih pomogao prijatelju ako mogu”, kazao je S-1.

U dijelu njegovog svjedočenja u vezi sa novcem, tužilac Džermin Pašić je podsjećao S-1 na prošlogodišnji iskaz iz istrage, što je svjedok potvrđivao.

Tako je potvrdio da je između “3.000 i 5.000 eura od Senadovog novca dao gospođi Azri”.

“Azru poznajem prije ‘projekta Brkić’. Stvarno sam joj prije posuđivao, a od Brkića sam joj davao da je odobrovoljim”, naveo je svjedok u istrazi.

Nakon podsjećanja, svjedok je rekao i da mu je Miletić govorila da je “Ramo osuđen na godinu i po, da je odležao šest mjeseci, da mu ostaje godina i da će biti zadovoljan”, dok se za “Senada nije opredijelila da li će biti osuđen ili oslobođen”, ali da će im “svakako biti povoljnije”.

U vezi sa vođenjem ovog predmeta, kako je napomenuo, Miletić mu je navodila i da će biti zakazano četiri do pet termina i da je to kraj, te da “ono što je bilo, bilo je”.

Miletić je kao sudija Suda BiH optužena za primanje dara kako bi izdejstvovala povoljan ishod u tom predmetu. Prema Tužilaštvu, kontakte sa Miletić i dvojicom optuženih u tom predmetu ostvarivao je S-1. Brkić i Šabić su takođe optuženi sa Azrom Miletić, ali su pobjegli.

Svjedok S-1 je izjavio da Miletić nije znala da on kontaktira sa Šabićem, ali je rekao da misli da je znala da novac treba da stigne “od strane Brkić”.

Naveo je da joj je obećao pomoći da kupi stan u Tuzli i da je nastojao od Šabića dobiti novac do 25. decembra 2014. jer je znao da u to vrijeme optužena mora platiti za stan.

Kako novac od Šabića nije stigao do kraja godine, Miletić se, kako je kazao S-1, naljutila. On joj je prilikom posljednjeg susreta rekao da se ne sekira i da joj je bio spreman pomoći ukoliko zaradi novac od trgovine kojom se bavio.

S-1 je kazao da je 48.500 eura, koje je kasnije dobio od Šabića, uglavnom potrošio na renoviranje kuće i kupovinu automobila.

Na pitanje tužioca Pašića, on je rekao da je u ovom predmetu dobio imunitet od krivičnog gonjenja u zamjenu da govori istinu. Što se tiče novca, “vratiće ga ako bude u mogućnosti”.

Na ročištu zakazanom za 22. decembar Odbrana će unakrsno ispitati ovog svjedoka.

Marija Taušan