Članak

Vojić i Mešić: Uložene žalbe na presudu za silovanje

29. Novembra 2016.16:34
Tužilaštvo BiH i Odbrane su iznijeli žalbe na presudu kojom su Adil Vojić i Bekir Mešić osuđeni na po sedam godina zatvora za zločine počinjene nad civilima na širem području bihaćke regije.

Državno tužilaštvo se žalilo na visinu kazne, zatraživši da se prvostepena presuda preinači i izrekne zatvorska kazna dužeg trajanja. Odbrane Vojića i Mešića su se žalile na povredu krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, tražeći preinačenje presude i oslobađanje obojice ili obnavljanje suđenja.

U martu ove godine Vojić i Mešić su proglašeni krivima da su kao pripadnici 501. brigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH) u noći između 1. i 2. maja 1994. godine, s još jednom osobom, silovali jednu ženu.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je naveo da se radi o teškom krivičnom djelu koje je izvršeno pred članovima porodice žrtve, što svakako predstavlja otežavajuću okolnost.

“Iz ovih razloga Tužilaštvo BiH smatra da kazna zatvora od sedam godina ne zadovoljava svrhu kažnjavanja, te tražimo da se prvostepena presuda preinači i izrekne duža kazna zatvora”, rekao je Hasanspahić.

Vojićev advokat Fadil Abaz je kazao da je tokom suđenja došlo do povrede krivičnog postupka, te je dodao da u materijalnim dokazima nedostaje zapisnik o saslušanju oštećene dat u fazi istrage u Bihaću 1994. godine, kao i nalaz i mišljenje doktora Miroslava Rakočevića nakon vještačenja oštećene.

Pred sudom u Bihaću 1994. godine Vojić i Mešić su sa drugima osuđeni za nasilničko ponašanje u kući oštećene, ali ne i za silovanje, koje je uslijedilo nakon što su je odveli na livadu.

“Kako su nestali ovi dokumenti? Ili ih je neko izuzeo u Bihaću ili u Tužilaštvu BiH”, rekao je Abaz.

Kenan Ademović, advokat drugooptuženog Mešića, nije se pojavio na ročištu, ali se Vijeću obratio sam optuženi.

“Izražavam žaljenje za sve što je učinjeno i žao mi je što sam bio tu. Ipak, znam da je tu bilo nas petoro i znam da Adil Vojić i ja to nismo napravili”, kazao je Mešić.

Apelaciono vijeće će odluku o žalbama donijeti naknadno.

Dragana Erjavec