Članak

Šaran i ostali: Učešće vojske i policije u borbama

29. Novembra 2016.14:02
Državno tužilaštvo je na suđenju za zločine počinjene na području Bosanske Krupe uložilo materijalne dokaze koji govore o učešću policijskih snaga u pretresu podgrmečkih sela.

Tužiteljica Ozrenka Nešković pojasnila je da dokazi potvrđuju postojanje oružanog sukoba i saučešće vojske i policije u borbenim dejstvima.

Nešković je u spis uložila spisak pripadnika Specijalne policije iz Bihaća koji su bili potčinjeni Stanici javne bezbjednosti (SJB) Bosanska Krupa, kao i dokaze o tome da su policajci odatle upućeni na pretres podgrmečkih naselja.

Uložen je i plan aktivnosti Centra službi bezbjednosti (CSB) Bihać u rejonu Grmeča iz septembra 1995. godine.

“Vidljivi su pravci kretanja i šta je zadatak policajaca koji učestvuju u pretresu ovog terena. Spominju se podgrmečka sela kao što su Suvaja i ostala o kojima su svjedoci govorili”, kazala je Nešković.

Tužiteljica je ove dokumente uložila u formi fotokopija, a uložila je i dokaze koji govore o tome kako je Tužilaštvo BiH došlo u posjed tih dokumenata, kao i da su prethodno postojali originali. Na posljednjem ročištu Tužilaštvo je saslušalo bivšeg šefa operativnog dežurstva u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona (USK) Emira Selimovića, koji je rekao da je bacao i palio dio dokumentacije koja je prethodno bila oduzeta od njega i MUP-a USK-a.

Odbrane optuženih su prigovorile na dokaze koje je Tužilaštvo BiH uložilo u formi kopija.

Ovi dokazi uloženi su na suđenju Jadranku Šaranu, Samiru Šabiću i Zijadu Kadriću, koji su optuženi za zatvaranje stanovništva srpske i hrvatske nacionalnosti, nečovječno postupanje na području Bosanske Krupe u periodu od septembra 1995. do sredine jula 1996. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. decembar.

 

Albina Sorguč