Članak

Ristanić: Policija kao ispomoć u Brčkom

29. Novembra 2016.13:26
Na suđenju Đorđu Ristaniću, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Bijeljini u maju 1992. ispratio združenu policijsku jedinicu u Brčko, jer je došlo do narušavanja javnog reda i mira.

Aco Pantić je 1. maja 1992. godine imenovan za načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB), a na toj funkciji je, kako je rekao, proveo 45 dana.

“Ispratio sam združenu jedinicu policije Bijeljina, Ugljevik i Lopare u Brčko, jer je došlo do narušavanja javnog reda i mira sa upotrebom oružja. Ova jedinica je otišla da bi pružila pomoć Policijskoj stanici Brčko. Moja uloga je bila da ispratim jedinicu u Brčko i time se moja nadležnost prekida (…) To je bilo, mislim, 3. maja 1992. godine”, ispričao je svjedok.

Također je rekao da je u Brčkom u to vrijeme došlo i do oružanih sukoba na linijima razgraničenja, te da je načelniku policije u Brčkom skrenuo pažnju da se pripadnici policije ne izlažu vojnim aktivnostima.

On je naveo da optuženog Đorđa Ristanića nije poznavao, ali da mu je poznato da se on određeno vrijeme nalazio na nekim funkcijama u općini Brčko.

Ristanić je optužen da je, kao predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, od aprila do decembra 1992. godine svjesno učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata, ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim djelima.

Svjedok Miljan Kristić je naveo da se u Bijeljini, po izbijanju ratnih sukoba pridružio jedinici Mirka Blagojevića, koji je u svom ugostiteljskom objektu okupljao ljude. Dodao da je išao u Brčko kada je tamo počeo rat.

“U kasarni smo, mislim, dobili naoružanje. Obuku nismo imali. Išli smo u Brčko kada je tamo počeo rat. To je bilo oko 1. maja 1992. godine”, prisjetio se svjedok.

Pojasnio je da je bio u akciji na Burića brdu (općina Brčko), te da je tu proveo određeni period. Nakon toga, sa svojom jedinicom odlazi na Klanac (općina Brčko), gdje im je poginuo jedan saborac.

Kazao je da, osim pogibije i ranjavanja rezervista iz Brčkog, zarobljavanja nije bilo. Nakon sahrane poginulog, svjedok je rekao da su se vratili u Bijeljinu.

Suđenje se nastavlja 6. decembra.

Emina Dizdarević Tahmiščija