Članak

Bjelica i ostali: Veće kazne ili oslobađanje

28. Novembra 2016.16:19
Tužilaštvo BiH je zatražilo da Novica Tripković, koji je osuđen na osam godina zatvora za ratni zločin počinjen u Kalinoviku, i Zoran Bjelica, koji je oslobođen, dobiju veće kazne ili da se suđenje obnovi.

S druge strane, Odbrana smatra da trebaju biti oslobođeni.

Žalbu na prvostepenu presudu Tužilaštvo BiH je uložilo zbog povrede krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te krivične sankcije u odnosu na Tripkovića.

Sud BiH je u aprilu ove godinu osudio Tripkovića na osam godina zatvora za ubistvo tri civila bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatočeni u Osnovnoj školi “Miladin Radojević” u Kalinoviku. Bjelica je oslobođen optužbi za učešće u ubistvima počinjenim u Kalinoviku.

Tripković je oslobođen optužbe za ubistvo civila Hašima Hatića jer Prvostepeno vijeće nije moglo utvrditi da je ubijen iste prilike kao i drugi.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je naveo da se žalba na pogrešno utvrđeno i nepotpuno činjenično stanje odnosi na oslobađajući dio presude i zbog toga što je izostavljeno ubistvo civila Hatića.

Prema tužiocu, Prvostepeno vijeće nije cijenilo dio iskaza svjedoka Branka Sladoje, koji je rekao da je kritične prilike vidio i optuženog Bjelicu, koji je ušao u školu i poduzeo radnje izvršenja. Tužilaštvo, kako je kazao tužilac, kao srž žalbenog navoda smatra iskaz svjedoka Sladoje.

Tužilac je rekao da je neosnovano izostavljeno ubistvo Hatića, jer su svjedoci i članovi porodice potvrdili da je on, zajedno sa ostalim civilima, izveden na isti način.

Hasanspahić je predložio da se prvostepena presuda preinači i da se Tripković i Bjelica proglase krivim za ubistvo Hatića ili da se, alternativno, Tripković proglasi krivim za ubistvo civila, a da se u odnosu na Bjelicu presuda ukine i obnovi suđenje.

Odbrana Bjelice je navela da je Prvostepeno vijeće pravilno cijenilo iskaze svjedoka koji su kazali da nisu sigurni da je on kritičnog dana bio u školi, te da su oni izveli četiri svjedoka koji potvrđuju da je optuženi u tom periodu bio u Crnoj Gori.

“Da je Bjelica bio u Kalinoviku, za saizvršilaštvo nije dovoljno samo subjektivni element – svijest – nego i objektivni, a to je radnja izvršenja. Niko nije vidio, čuli su se neki pucnji, a niko nije vidio da je Bjelica poduzeo radnje izvršenja”, dodao je advokat Milan Romanić i predložio da se potvrdi oslobađajuća presuda.

Slavko Ašćerić, branilac Tripkovića, izjavio je da je sve vrijeme ukazivao na zakonitost dokaza, kao i na izjave svjedoka koje – pojasnio je on – “kada pročitate, vidite da to nisu govorili oni, nego tužilac koji je pisao optužnicu”.

On je ukazao i na činjenicu da je njegovom branjeniku bilo uskraćeno saslušanje svjedoka koji su dali iskaz pred Haškim sudom. Jedan od tih svjedoka, kako je rekao, govorio je o čovjeku s prezimenom Govedarica, koji je počinio to djelo.

“Tvrdim, ni jednog dokumenta nemate da je moj branjenik počinio ovo djelo. Mi smo ponudili dokaze koji govore da nije kriv. Ja se bojim da on neće izdržati ponovno suđenje, jer je nekoliko puta hitna pomoć dolazila i spašavala mu život”, objasnio je Ašćerić.

Predložio je da se Tripković oslobodi krivice ili da se suđenje obnovi.

Vijeće će odluku o žalbama donijeti naknadno.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija